Вдъхновена от успеха на „Покемон Гоу“, директорка на белгийско начално училище измисли онлайн игра, в която хората търсят книги вместо анимирани човечета. Само за няколко седмици десетки хиляди хора са се включили в литературното преследване, пише „Ройтерс“.

Докато при „Покемон Гоу“ потребителите използват GPS-а и камерите на смартфоните си, за да проследяват виртуалните създания из града (и отвъд), белгийската версия се играе чрез група във Фейсбук на име „Ловци на книги“.

Участниците публикуват снимки и жокери за това къде са скрили книга, а останалите се впускат в търсенето ѝ. Когато някой я открие и прочете, я пуска обратно в „дивото“.

Макар и с начало само преди няколко седмици, групата вече обединява повече от 45 хиляди души. Скритите томове варират от книжки за най-малките до ужасите на Стивън Кинг и са скрити не само из градовете в Белгия, но и в местности между тях, често увити в найлон, за да бъдат предпазени от дъжда. Сега пред създателя на Фейсбук играта стои ново предизвикателство – да я превърне в мобилно приложение.

Площад Славейков.