Лидерът на ДСБ Радан Кънев разкритикува премиера Бойко Борисов и обясненията, които даде днес в сливенското село Мечкарово за срещите си в Турция и в Германия, посветени на отгошенията между южната ни съседка и ЕС, както и на бежанската криза.

По-рано през деня Борисов обясни, че България няма да приема обратно мигранти от страни от Европа, ако не бъде прието споразумението за реадмисия и либерализация на визовия режим за Турция. В петък турският министър-председател Бинали Йълдъръм поиска от България да посредничи между Анкара и страните от Евросъюза, а самият Борисов защитава тезата, че споразумението е добро за съюза, защото в противен случай може да ни залее бежанска вълна. В тази ситуация Бъбгария и Гърция ще са най-засегнати.

По повод думите на Борисов от днес и срещите с турските първи мъже и Ангела Меркел, Кънев написа във фейсбук:

Обърканото излияние на Борисов пред селска църква (само щрих - австрийският премиер даде подробна пресконференция в посолството в Берлин още снощи) е свидетелство и признание за тежък провал. 
Провали се опитът да съчетае предизборен популизъм и апел към турския етнически вот с неграмотност и страх във външната политика. 
Опитът за едностранно подлагане на Ердоган (несръчно прикрит зад измислена посредническа мисия) изби всички козове, които имахме в Берлин.

Според Кънев Бойко Борисов не е успял нито да изпълни "поставената му от султана задача", нито да защити българската национална позиция пред германския канцлер.