Европейската комисия заяви днес, че смята да продължи преговорите за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство със САЩ и да ги приключи тази година въпреки песимизма за изхода им изразен от германския вицеканцлер Зигмар Габриел в неделя.

"Преговорите са в решителна фаза сега, тъй като вече имаме предложения за почти всички глави (на бъдещото споразумение - б.а.) на масата", каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. "Имаме мандат от 28-те държави-членки да водим тези преговори  и преговаряме от името на ЕС".

Той отговори на молба на репортери да коментира думи на социалдемократа Габриел, който е младшият коалионен партньор на християндемократите на канцлерката Ангела Меркел във федералното правителство.

"Преговорите със САЩ де факто се провалят, защото ние, европейците, не искаме да се припознаем в изискванията на американците", каза Габриел в интервю за германската телевизия ZDF

Схинас посочи, че на последната си среща в Брюксел през юни държавните и правителствените ръководители от ЕС са потвърдили мандата на Комисията да преговаря за ТТИП по искане на нейния председател Жан-Клод Юнкер.

ЕС и САЩ преговарят за ТТИП от 2013 година. Прогнозите, че ще стигнат до сделка за една година, не се оправдаха. Очаква се, ако бъде сключено, ТТИП да стане най-голямото в историята споразумение за свободна търговия и инвестиции. Юнкер го обяви за един от приоритетите на своята Комисия в усилията ѝ да върне Европа към икономически растеж и заетост.

Според Европейската комисия ТТИП би прибавило към БВП на ЕС 120 милиарда евро годишно, а към американската икономика 90 милиарда евро годишно. Непряко то би облагодетелствало останалите икономики в света със 100 милиарда евро годишно, смята Комисията. Това партньорство би създало общ свободен пазар с над 800 милиона потребители и би либерализирало една трета от световната търговия. 

Най-големите критици и противници на ТТИП са вляво. Те се страхуват, че ако Европа отвори пазара си за американски стоки и услуги, ще застраши местните производители, здравето на европейците и природната им среда.

Комисията неколкократно подчертава, че не възнамерява да отстъпва от европейските стандарти на социална, потребителска и екологична сигурност в преговорите за ТТИП. Въпросът се очертава като част от предизборните кампании за президент във Франция и за парламент в Германия догодина.

"Както председателят Юнкер каза (цитирам) Комисията няма да пожертва европейските безопасност, здраве, стандарти за социална защита и за защита на данните или нашето културно разнообразие на олтара на свободната търговия",  изтъкна Схинас.