Кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок е Трайчо Трайков - ген. Съби Събев. Решението е окончателно и вече официално, след като лидерите на Блока и кандидата застанаха пред медиите, а представителителят на Гражданския съвет и депутат Иван Иванов обяви, че над "Раковски" 134 днес има "бял дим" (по аналогия с избора на папа - б.р.) Иванов благодари на всички номинирани за поста - всичките достойни хора, както и на партиите, които са се обединили около номинацията.

След него думата взе самият Трайков:

"Обещавам да дам шанс на всички, които се чувстват демократи, патриоти и евроатлантици да имат своя кандидат-президент в мое лице", заяви той и също на свой ред благодари и на партиите, и на гражданските общности, които заявяват подкрепа за кандидатурата му.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски, който на влизане на заседанието на Изпълнителния съвет продължаваше да държи на кандидатурата на Грозда Караджов (който не беше на заседанието - б.р.), заяви, че г-н Трайков е събрал необходимото мнозинство от 3/4 от гласовете на членовете на Изпълнителния съвет и СДС ще работи уверено за общата кандидат-президентска двойка. От коалицията отказаха да съобщят гласовете по избора, а лидерът на ДСБ Радан Кънев внесе яснота по процедурата по избор:

"Дневният ред на заседанието на Изпълнителния съвет беше от една точка - утвърждаване на кандидат-президентската двойка, предложена от председателите преди седмица.  Гласувано е единствено за тази двойка и са събрани над 3/4 от гласовете за тази двойка."

Според източници на Клуб Z по време на гласуването е имало гласове против номинацията и те са дошли от СДС. Зам.-председателят на сините е бил "въздържал се". Това обаче не значело, че сините няма да работят за Трайков, обяснили техните представители по време на заседанието.

На въпрос към Трайчо Трайков чий кандидат за президент би подкрепил на балотаж на изборите, кандидатът на Реформаторския блок заяви категорично:

"На балотажа смятам да гласувам за себе си. И Конрад Аденауер е избран в Германия за канцлер, гласувайки за себе си."

Трайков обясни, че той е номинацията на тези, които искат да живеят в демократична страна, не в диктаторска и автократична, които искат България да принадлежи на свободния свят и единствените сили да са българофили. По думите му избирателите, които застанат зад това "няма да са наши, ние ще сме техни".

Изпълнителният съвет на Реформаторския блок се събра около 12 ч. На "Раковски" 124 в синята централа са лидерите, както и единият кандидат - Трайчо Трайков, който е част от Гражданския съвет. Другият номиниран и подкрепен от СДС Гроздан Караджов го няма.

Преди заседанието първо Радан Кънев обяви, че дневният ред е от 1 точка и тя е утвърждаване на кандидат-президентската двойка Трайков - ген. Съби Събев, предложена преди седмица от Председателския съвет на коалицията след тежки преговори.

Малко след него водачът на СДС Божидар Лукарски потвърди решението на синьото ръководство от вчера, че още държат на номинацията на Гроздан Караджов. Но отбеляза, че ако всички останали са обединени зад Трайков, СДС няма да е партията, която ще донесе разцепление.

"Ако ДБГ не бяха наложили “запор” над номинацията на Гроздан Караджов, отдавна щяхме да имаме кандидат. Ако днес всички колеги сега подкрепят Трайчо Трайков, няма да сме тези, които ще пречат. Но Гроздан Караджов излиза на първо място по подкрепа и в нашето допитване, и в това на ДСБ. Чисто математически и той има повече преференции в най-малкия 24 МИР на парламентарните избори, отколкото г-н Трайков на местните избори в общинската листа в цяла София".

Така Лукарски обясни защо според него по-добрият кандидат на десницата все пак е депутатът, а не общинският съветник - и двамата номинирани от Гражданския съвет на коалицията.

Той обясни още, че при разговори с колегите си е останал с впечатление, че Радан Кънев и ДСБ стоят зад Трайков, но са заявявали подкрепа и за Караджов. 

"Държа да подчертая много дебело, че на председателския съвет миналата седмица не е имало гласуване за кандидати и който твърди обратното, казва неистини", каза още Лукарски по повод медийни публикации оттогава.

След двамата лидери на срещата дойде и водачката на ДБГ Меглена Кунева, облечена в бяло, но отказа да говори пред медиите с какви очаквания е преди заседанието. 

СДС вчера поиска и отлагане на решението с още няколко дни - до другия вторник, когато отново да бъдат изслушани и двамата претенденти за окончателна номинация и решението да се вземе с гласуване. Причината - самият Караджов, който е и член на Изпълнителния съвет на коалцията, да може да присъства, тъй като в момента не бил в София. Настояването им обаче не отмени сбирката, насрочена за 12 ч. днес - малко след "синята" заявка вчера, заседанието бе потвърдено.

"Не мисля, че ще има някакъв драматизъм. Защо да изслушваме отново кандидатите - това вече го правихме неведнъж", заяви няколко часа преди заседанието представител на съвета пред Клуб Z. 

Една от версиите за новите аргументи на СДС е, че става дума за напрежение между тях и партията на Меглена Кунева, заради непоследователни до миналата седмица действия на вторите по време на преговорите. Въпреки това след събрание на лидерите на Реформаторския блок миналия вторник ръководството на ДБГ излезе с обща позиция в подкрепа на Трайчо Трайков. ДСБ също дадоха такава, както и НПСД и БЗНС, чиято номинация е кандитатът за вицепрезидент ген. Съби Събев. Около неговата номинация няма спорове.

На този фон преди заседанието изглежда, че е по-вероятно днес да стане ясен кандидатът за президент и той да е Трайчо Трайков. Но в дясната коалиция всичко е предпоследно...

Изпълнителният съвет на коалицията се състои от 21 души - шестима представители на Гражданския съвет и пропорпоционално разпределени членове от петте партии в коалицията, а решенията се взимат с 3/4 мнозинство - тоест поне 16 гласа при пълен състав.