Държавните медии в комунистическата Северна Корея обявиха, че тоталитарната държава е провела пети успешен тест на ядрено оръжие, часове след като бе засечена сериозна сеизмична активност в близост до посоченото място. Отчетен е трус с магнитуд около 5,2 по Рихтер, твърдят световните агенции. По-късно лично с експеримента се похвали и диктаторъ Ким III.

Южна Корея обяви, че това е най-големия тест досега - два пъти по-мощен от предишния, което означава, че хората на Ким Чен Ун наистина напредват в разработването на атомна бомба. Според груби изчисления, вероятно става въпрос за взрив с мощ 10 килотона, макар някои експерти да смятат, че може да достига 20. За сравнение, бомбата над Хирошима, взривена от САЩ през 1945 г, е със сила 15 килотона.

Северна Корея добави още, че е тествана новоразработена ядрена бойна глава и че сега вече могат да сложат бомба на балистична ракета.

Хроника на ядрените опити на Пхенян.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание днес, за да обсъди ситуацията. То обаче едва ли ще има накакъв ефект, защото Пхенян изобщо не зачита резолюциите на ООН. Тоталитарната държава има забрана от Обединените нации за подобни тестове, и е санкционирана 5 пъти заради тях от 2006 г насам. Ким се подиграва с решенията на Световната организация. Въпросът е защо великите сили му позволяват и кога ще осъзнаят, че един ден той може да стане неконтролируем с опасна ядрена играчка в ръце.

Президентката на Юга Пак Кън Хе обяви теста за "акт на разрушение", който показва "маниакалната безотговорност" на вечният лидер Ким. Според нея това ще изолира още повече Северна Корея от останалия свят.

Японският премиер Шинзо Абе заяви, че неговата държава "абсолютно не може да подкрепи" подобен тест.

"Ядрените разработки на Северна Корея стават все по-сериозна заплаха за безопасността на Япония и сериозно подкопават мира и безопасността на региона и международнато общност", добави той.

Американският президентът Барак Обама вече е провел разговори с Пак и Абе. Говорителят на президента Джон Ърнест заяви:

"Президентът посочи, че ще продължи да се консултира със съюзниците ни и партньорите ни в следващите дни, за да бъде сигурно, че от провокациите на Северна Корея ще има сериозни последствия."

Външното министерство на Китай обяви, че Пекин е твърдо против теста и предупреждава Северна Корея да избягва подобни действия в бъдеще.