След шока от британското решение за напускане на ЕС и преди изборите за президент във Франция и за парламенти в Германия и Холандия догодина европейските политици се завръщат от ваканция в новия политически сезон. 

Началото му се очертава да мине в дебат за отпор на евроскептицизма и еврофобията, които никога в историята на Европейския съюз не са били в по-добри позиции.

Идната седмица е белязана от две знакови събития. В сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер трябва да произнесе втората за мандата си реч за състоянието на съюза пред евродепутатите в Страсбург, в петък държавните и правителствените ръководители на 27-те държави-членки без Обединеното кралство се събират в Братислава, за да умуват каква Европа им трябва след т.нар. Брекзит.

В рамките на три дни европеецът ще може да чуе вижданията по тези теми на европейската троица - Комисията, гражданите (представени в Европарламента) и правителствата (на срещата на върха).

"Накратко, за мене целта на срещата на  върха в Братислава е да върне политическия контрол над нашето общо бъдеще", каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск преди разговор с шведския премиел Стефан Льофвен в Стокхолм. "Ние трябва да излезем с диагноза за текушите недостатъци на съюза. И, което е по-важно, съюзът и неговите държави-членки трябва да покажат нашата силна решимост и способност да се обърнем към тревогите на нашите граждани"

"Възоснова на консултациите ми досега аз не се съмнявам, че трите главни предизвикателства са неконтролираната незаконна миграция, тероризмът и страховете от глобализацията", добави той. "Тези три предизвикателства не са уникални за Европа, но те са съществени за увеличаващата се липса на доверие към Европейския съюз. Моята амбиция е в Братислава да се споразумеем върху главните приоритети и за това, което трябва да направим за тях в идните месеци".

"За мене е ясно, че първият ни приоритет трябва да бъде да осигурим външните ни граници", подчерта Туск. "Това е също необходимото предусловие за обща европейски политика по убежището. В Братислава бих желал да видя критичен брой държави-членки, изпращаши граничари и оборудване, за да помогнат на България да пази границата си с Турция".

Юнкер, който в първата си реч за състояните на съюза определи сегашните евроинституции като "Европа на последния шанс" се очаква да се спре на същата проблематика, като постави ударение на икономическото възстановяване и борбата с безработицата. 

От края на лятото до днес Комисията направи два многозначителни жеста към разочарованите и уплашени от поредицата кризи през последните години европейци. Тя поиска Ирландия да събере от американската корпорация "Епъл" 13 милиарда евро данъци, които според Брюксел производителят на айфоните незаконно е избегнал.  

В петък пък тя оттегли законодателно предложение, което би ограничило пълното премахване на роуминга догодина след поредица от отрицателни реакции от граждани, потребителски организации и политици. 

В четвъртък първата дипломатка на ЕС Федерика Могерини обяви, че след общия пазар, общата валута и общото пространство без граничен контрол, известно като Шенген, Европа трябва да тръгне и към обща отбрана. Тя ще е в дневния ред на дискусията в Братислава, каза Могерини. Условия за нея по думите ѝ създава оттеглянето на Великобритания, която досега налагаше вето на този тип интеграция.

Задълбочаването на интеграцията и в други сфери, на което Обединеното кралство пречеше, се очаква да бъде тема на дебатите за дългосрочните перспективи на ЕС - например класическата Европа на две скорости - от ядро от дълбоко интегрирани държави възоснова на Еврозоната и периферия.