"Участваме в тези избори с единствената цел и мобилизация за спечелването им и това ГЕРБ да има своя президент, който да е на всички българи".

Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на НационалниГя предизборен щаб на партията Цветан Цветанов, след като внесе документи за регистрация за президентския вот, съобщи "Фокус".

Цветанов допълни, че кандидатът на ГЕРБ, чието име все още не е обявено е достатъчно известна личност.

"Това, че ще бъде обявен на по-късен етап, по никакъв начин не трябва да създава някакви интерпретации или внушения, които някой иска да направи в публичното пространство", заяви Цветанов.

Според него целта на бъдещия президент е да бъде държавник, а не да бъде разглеждан като партиен кандидат или такъв, който е издигнат от политическа сила. 

"По Изборния кодекс много по-добре е да се носи отговорността от партиите, защото всяко едно финансиране или инициативен комитет трябва да бъде публично оповестен в Сметната палата. Със своята държавна субсидия ти ще можеш да покриеш всички тези разходи, които трябва да се направят и този кандидат за президент го правиш независим. А когато има инициативен комитет, не знам как ще бъде финансирана кампанията на тези наши политически опоненти, които ще бъдат издигнати от такива. Следете внимателно тяхното разходване на средствата и откъде идва техният произход", призова Цветанов.

Той все пак каза, че се отнася с необходимото уважение към всяка една от кандидатпрезидентските двойки, които са вече известни.

"В тази кампания ще има и доста екзотични двойки, но българските избиратели са тези, които трябва да решат. Молбата ми към всички медии е да се даде възможност за сериозен дебат, който да се води - да се види какви са качествата и каква е евентуалната подкрепа за всеки един от кандидатите", допълни Цветанов.

Той бе попитан дали се обсъжда смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева като българска номинация за генерален секретар на ООН.

Цветанов заяви, че това решение е от правомощията на правителството.

"Предполагам, че в предстоящите дни ще има определени новини, но нека да изчакаме", каза все пак Цветанов.