Фестивал за крафт (занаятчийска) бира, музика и храна в Борисовата градина привлича любителите с около 150 вида бира, предава БГНЕС. В събитието участници са само малки пивоварни, които правят продукцията си със страст и любов.

Има производители от Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватска, Америка, Англия, Дания.

Има основен бар, който предлага различните видове занаятчийска бира, както и по-малки партньорски будки, а също - голяма музикална сцена.

„Да показваме бирата и лека-полека да разрастваме културното опознаване. Не само бира да пиеш, а да има и култура”, казва пред агенцията Рори Милър от САЩ, един от организаторите на феста за крафт бира, музика и храна.

Това е четвъртата година, в която се организира фестивалът и Рори е категоричен, че има интерес. За него тази година най-интересна е била една наливна бира, която е била много добре направена, с много хубав вкус и аромат.

Друго интересно за мен беше една бира от Румъния. Беше интересно да пробвам различни видове пиво”, добави той.

Биреното забавление в Борисовата продължава и днес.

За следващата година Рори иска фестивалът да продължи три дни и постепенно да се разраства, но призна: „Много съм изморен, не съм спал”, и шеговито добавя:

„Препоръчвам никога да не организирате фестивал, по-добре да сте посетител.”

Милър е в България от 7 години.

„Докато живеех в Америка, баща ми работеше в тази индустрия и правехме бира като хоби. Когато тръгнах от Америка по света, бях преподавател по английски и 10 години пътувах навсякъде. Реших да остана в България и още търся отговор защо съм тук, и още не мога да намеря - има нещо в страната”, казва.

Самият Рори произвежда крафт бири и обича да експериментира със съставките.

„Това е част от културата – да експериментираш, да пробваш нови неща и това е много важно за мен. Винаги мисля какво мога да слагам в една бира, за да стане по-интересно, а не само да правя светло пиво, от което има хиляди видове. Идеята е да добавяме някакви интересни неща и да ти е интересно да пиеш, не само, защото си жаден”, убеден е Милър.

Американецът обясни, че има дори бира с мурсалски чай и малко мента. Пробвал е да направи и друга - с мащерка и годжибери.

„Имаме и други рецепти, които ще направим скоро с интересни неща, може би с киселец или ягоди. По-странно е, по-интересно за мен, за да не ми е скучно”, обяснява организаторът.

Според него преди 5-6 години в България не е имало нищо като крафт бира. „Нямаше такава култура, а много малко искри някъде. Вече има култура за пиене на крафт бира и публика”, смята Рори.