
Фестивал за крафт (занаятчийска) бира, музика и храна в Борисовата градина привлича любителите с около 150 вида бира, предава БГНЕС. В събитието участници са само малки пивоварни, които правят продукцията си със страст и любов.
Има производители от Сърбия, Румъния, Гърция, Хърватска, Америка, Англия, Дания.
Има основен бар, който предлага различните видове занаятчийска бира, както и по-малки партньорски будки, а също - голяма музикална сцена.
„Да показваме бирата и лека-полека да разрастваме културното опознаване. Не само бира да пиеш, а да има и култура”, казва пред агенцията Рори Милър от САЩ, един от организаторите на феста за крафт бира, музика и храна.
Това е четвъртата година, в която се организира фестивалът и Рори е категоричен, че има интерес. За него тази година най-интересна е била една наливна бира, която е била много добре направена, с много хубав вкус и аромат.
„Друго интересно за мен беше една бира от Румъния. Беше интересно да пробвам различни видове пиво”, добави той.
Биреното забавление в Борисовата продължава и днес.
За следващата година Рори иска фестивалът да продължи три дни и постепенно да се разраства, но призна: „Много съм изморен, не съм спал”, и шеговито добавя:
„Препоръчвам никога да не организирате фестивал, по-добре да сте посетител.”
Милър е в България от 7 години.
„Докато живеех в Америка, баща ми работеше в тази индустрия и правехме бира като хоби. Когато тръгнах от Америка по света, бях преподавател по английски и 10 години пътувах навсякъде. Реших да остана в България и още търся отговор защо съм тук, и още не мога да намеря - има нещо в страната”, казва.
Самият Рори произвежда крафт бири и обича да експериментира със съставките.
„Това е част от културата – да експериментираш, да пробваш нови неща и това е много важно за мен. Винаги мисля какво мога да слагам в една бира, за да стане по-интересно, а не само да правя светло пиво, от което има хиляди видове. Идеята е да добавяме някакви интересни неща и да ти е интересно да пиеш, не само, защото си жаден”, убеден е Милър.
Американецът обясни, че има дори бира с мурсалски чай и малко мента. Пробвал е да направи и друга - с мащерка и годжибери.
„Имаме и други рецепти, които ще направим скоро с интересни неща, може би с киселец или ягоди. По-странно е, по-интересно за мен, за да не ми е скучно”, обяснява организаторът.
Според него преди 5-6 години в България не е имало нищо като крафт бира. „Нямаше такава култура, а много малко искри някъде. Вече има култура за пиене на крафт бира и публика”, смята Рори.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни