Икономика

Директни полети София - Ню Йорк от догодина?

Заинтересовани фирми задали 700 въпроса за концесията на Летище София

Директни полети София - Ню Йорк от догодина?

Директни полети София - Ню Йорк тръгват от догодина. Плановете на българската авиокомпания, която вече е получила разрешение от американското правителство, е да осъществява редовни и чартърни полети до летище "Джон Кенеди" в Ню Йорк, съобщи БНТ. Извършени са и тестови полети, заявиха от авиокомпанията.

Паралелно с това Терминал 1 на летище София ще бъде ремонтиран, след като Летище София бъде отдадено на концесия, съобщи транспортният министър Ивайло Московски. От авиокомпанията прогнозират, че могат да започнат палети от началото на следващата година.

"До този момент са подадени всички документи до американската страна, има назначения, подписано е включително от администрация на президента на САЩ. Авиокомпанията е одобрена в пълен обем - както за редовни полети, така и за чартърни. Извършени са тестови полети до САЩ. Бяха направени постъпки за получаване на слотове към летище "Кенеди". Искрено се надявам да можем да летим директно до САЩ от следващата година. Плановете на компанията са за 2-3 полета минимум седмично на този партньор, а впоследствие ще бъде добавен евентуално и Чикаго", обясни директорът на авиокомпанията BH Air Янко Иванов.

Междувременно стана ясно, че има голям интерес към концесията на Летище София. Транспортният министър Ивайло Московски уточни, че заинтересовани компании са задали вече над 700 въпроса. Самият срок за подаване на оферти за участие в процедурата за концесия ще бъде удължен с един месец.

"Концесията е най-правилното решение за дългосрочното развитие и конкурентоспособността на българските летища", заяви министър Московски по време на днешното официално откриване в София на международната конференция „Европейско и американско партньорство на авиационния бизнес и инвестициите“.

За да бъдат осигурени постоянни и достатъчни по обем инвестиции, е избран подходът на концесионирането на летищата в страната, допълни той. Към момента са предоставени на концесия за период от 35 години летищата във Варна, Бургас и Горна Оряховица, а през тази година са открити концесионни процедури и за останалите две международни летища в София и Пловдив.

Министър Ивайло Московски изрази увереност, че конференцията ще помогне за подобряване на транспортната свързаност между Америка и Европа, и по-специално Югоизточна Европа.

Най-ново

Десетокласниците не връзват дори 50 от 100 точки на НВО

преди 9 мин

"Величие" за кабинет на ГЕРБ: Не можем да подкрепим незнанието си

преди 35 мин

Конфликтът във "Величие" се задълбочава. Николай Марков иска извинение от Ивелин Михайлов

преди 59 мин

"Кофас" прогнозира по-висок световен икономически ръст

преди 1 час

Tesla отново изтегля всички пикапи Cybertruck

преди 1 час

Очаквано: Ицо Хазарта и Никола Минчев станаха либерали

преди 1 час

Най-четени

Филиз Хюсменова изненадващо подаде оставка като депутат от ДПС

25.06.2024

Как Путин втрещил Радев на странна среща в Сочи

25.06.2024

Служебна победа за Бойко Борисов

25.06.2024

Шести ден бурно море и необичаен сологан в Бургас

преди 5 часа

ЕК ни попари – още не сме готови за еврото

преди 5 часа

Русия забрани 81 медии от ЕС, сред тях и още две български

25.06.2024

Подкрепете ни

Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.

Подкрепете ни