Първият "100% руски" принтер ще влезе в серийно производство към средата на 2018 г. Многофункционалното устройство, което принтира, сканира и копира, ще е с бранда "Катюша" и на базата на руския процесор Байкал-Т1.

В разработката на устройството има подчертано "патриотична" намеса - десетки милиони са инвестирани досега, а за влизането в производство се очаква 100-милионен заем в рубли (2,68 млн. лв) от специализиран държавен фонд, както и 300 милиона рубли от венчър фонд, или общо - 10,7 млн. лв.

Според представителите на проектантската компания "Сервизни системи", Русия е на 99% зависима от импорта на технологиите за печат - всяка година се внасят близо 400 000 офисни устройства от този тип. Те се надяват "Катюша" да заеме 15% от пазара, или 65 000 машини на година.

Очаквано, новината предизвика доста шеги в мрежата - както заради производителя, така и заради самото устройство. Принтерите в ИТ-средите се считат за най-крехките устройства, които се развалят постоянно, а репутацията на руската техника е... противоречива. Не помага факта, че "Катюша" бе името и на легендарната съветска ракетна установка.

Както се вижда на снимките обаче, новият принтер поне ще изглежда добре - семпло и професионално. Руснаците обещават прекрасни скорости на печат - 50 стр./мин. в професионален режим и 75 стр./мин. в офис режим, както и гореща смяна на черни касети, но не споменават колко натоварване ще понася в стандартния работен месец.

Цветният дисплей, който виждаме, ще е с щедър диагонал 5,7 инча, или 14,5 см, с Full HD резолюция. Ще работи с всички операционни системи, но ще печата само на страници А4. 

По всичко изглежда, че "Катюша" ще влиза в класа на бързите офисни машини, които не са претоварени с излишни екстри. Цената му обаче не е известна. Насоката е към държавния сектор за основа - което означава, че се разчита държавата сама да изплати заема на себе си. След това следват клиентите във финансовия сектор, медицинските и застрахователните услуги, а вероятно ще има и износ.