Еврозоната е обречена без радикални промени, смята американският Нобелов лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц, цитиран от Юронюз. Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да спаси еврозоната, тъй като начинът, по който тя е зачената и създадена, е повече политически, отколкото икономически, твърди ученият в своя нова книга. Това прави валутата неустойчива.

"Мисля, че има предел на възможностите на това, което ЕЦБ може да направи. Проблемът не е толкова в политиката, дори най-добрата политика - а тя далеч не бе най-добрата - но дори най-добрата политика с гений начело не би била на практика способна да накара еврозоната да проработи", заяви Стиглиц пред Юронюз.

Шефът на ЕЦБ Марио Драги на няколко пъти каза, че правителствата в региона трябва да реформират икономиките си, за да могат да се върнат към по-високия растеж.

Стиглиц обаче не е съгласен с Драги.

"Неговата (на Драги - б.р.) диагноза в действителност се опитва да прехвърли вината върху жертвите. Когато той казва "правителствата", въпросът е - кои правителства? Ако Германия трябва да засили икономиката, да позволи цените да скочат, вместо да оправя страни като Испания и Португалия, това много ще помогне. Но фундаменталният въпрос е структурата на еврозоната. Да бъде променен мандатът на ЕЦБ и да бъдат създадени други институции. Отделните страни не могат да разрешат сами проблема", смята икономистът.

Допълнителните институции, които Стиглиц има предвид, са всеобщ банков съюз, евро бонове и фонд за солидарност, който да подпомага засегнатите от кризата страни. Според него без реформи валутният съюз ще се разпадне.