Бившия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обвини приемника си Жан-Клод Юнкер, че го дискриминира, като го подлага на проверка пред етична комисия дали е нарушил кодекс за поведението на комисарите, като е приел да съветва американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" по преговорите за "Брекзит".

В писмо до Юнкер, преразказано от "Файненшъл таймс", Барозу, който оглавява Комисията 10 години, след като беше португалски премиер, каза, че проверката не съответства на третирането на други комисари. 

"Голдман Сакс" назначи Барозу за шеф на международния си офис в Лондон, две седмици след като 52 на сто от британците гласуваха страната им да напусне ЕС в референдум на 23 юни. Той ще съветва банката, замесена в операции, прикривали нарастването на гръцкия дълг преди 2009 година, по въпроси произтичащи от преговорите на Великобритания да напусне ЕС.

Юнкер отначало изрази неодобрение за постъпката на Барозу, но каза, че Комисията нищо не може да направи. По-късно обаче европейският омбудсман Емили О'Райли го призова да постави въпроса пред етична комисия ad hoc, която да провери дали бившият шеф на Комисията е спазил правилата за избягване на  конфликт на интереси за бившите ѝ членове.

Вчера Юнкер обяви, че ще подложи Барозу на такава проверка и че той ще бъде посрещан сградата на Комисията не през полагащия се ВИП вход, а като лобист, през проверката за сигурност, на която се подлагат всички обикновени посетители.

"Твърди се, че самият факт да работиш за "Голдман Сакс" повдига въроси за почтеността - казва Барозу в писмото си цитирано от вестника. - Докато уважавам това, че всеки има право на собствено мнение, правилата са ясни и те трябва да се спазват. Тези твърдения са безпочвени и напълно незаслужени. Те са дискриминационни против мене и против "Голдман Сакс".

Той изразява безпокойство, че изводите по случая му са предрешени и добавя:

"Тези действия са не само дискриминиращи, но те са несъвместими с решенията взети спрямо други бивши членове на Комисията".

Според досегашните изявления на Европейската комисия Барозу не е нарушил правилото да иска разрешение от нея, преди да заеме определена длъжност, до 18 месеца след напускането на председателския пост. Той приключи втория си петгодишен мандат преди 20 месеца.

О'Райли обаче посочи, че изискването на договора на ЕС членовете на Комисията да се държат почтено няма срок. Тя се позова на широкото възмущение от решението на Барозу, главно в левия политически спектър.

Новата работа на Барозу е неканен проблем за Юнкер, който се опитва да възстанови доверието в ЕС и в неговите институции, пострадало сериозно в серията му кризи. 

Ред бивши комисари са приемали постове в частния бизнес. Бившата комисарка по конкуренцията и по-късно по дигиталния пазар Нели Крус (Холандия) днес заема пост в американската фирма за споделени пътувания "Юбер". Членът на първата комисия на Барозу, ирландецът Чарли Маккрийви ,който отгаваряше за вътрешния пазар, прие длъжност в най-голямата нискотарифна авиокомпания в света "Райънеър". 

Според много европейски лидери вотът за "Брекзит" и надигането на антиевропейските партии са предизвикани от схващания, че Комисията не е демократично избрана и е зависима от наднационалните корпорации. "Голдман Сакс" масово е свързвана с финансовата и икономическата криза, които доведоха Европа до болезнения режим на финансова строгост.

Барозу разгневи и голяма част от политическия елит с това, че като шеф на Комисията се афишираше като убеден проевропеец, а сега ще помага за напускането на Великобритания, което е един от най-тежките удари върху доверието в ЕС.