Европейският омбудсман поиска днес Европейската комисия да изясни позицията си спрямо длъжността, която бившият ѝ председател Жозе Барозу зае в американската инвестиционна банка "Голдман Сакс".

В писмо до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер Емили О'Райли пита той предприел ли е всички възможни действия, за да установи дали новата работа на Барозу като неизпълнителен председател на банката е в съответствие с етичните задължения на комисарите съгласно Договора на ЕС, дали Юнкер е свиквал или възнамерява ли да свика ad hoc етичната комисия и намира ли, че трябва да бъде променен етичният кодекс за поведение на комисарите.

"Голдман Сакс" наема Барозу като съветник във връзка с британските преговори за напускане на ЕС. О'Райли пита дали Юнкер ще инструктира своя главен преговарящ, бившия комисар от екипа на Барозу Мишел Барние, да контактува с предишния председател на Комисията.

Назначението му предизвика остри коментари от политици и медии, които обвиниха сегашната Комисия, че си затваря очите за очевиден конфликт на интереси. Тя твърди, че Барозу, чийто втори петгодишен мандат приключи в края на 2014 година, е спазил 18-месечния срок, в който трябва да иска от нея разрешение, за да приеме ново предложение за работа. 

"Постъпката на г-н Барозу предизвика загриженост във време с много предизвикателства за ЕС и по-специално във връзка с доверието на гражданите в институциите", пише О'Райли. "Това е въпрос от значим обществен интерес и трябва да бъде открито и цялостно адресиран от Комисията".

“Назначението, за което Комисията твърди, че е в съответствие с кодекса за поведение, повдига въпроси за адекватността на самия кодекс", добавя тя.

 "Голдман Сакс" беше замесена в транзакции, чрез които гръцките правителства години наред бяха прикривали нарастване на външния дълг на държавата им, който доведе до кризата в Еврозоната след 2009 година. Тогава Атина беше принудена да признае, че статистическите данни за дълга са фалшифицирани.