В едно отворено общество проучванията на общественото мнение са необходими за връзка между управляващите и управляваните. Ако се възползваме от клишето, допитванията казват истината на властта. Това е много по-трудно да бъде направено в едно затворено общество, където хората се страхуват да говорят това, което мислят. През последните години руският президент Владимир Путин постепенно елиминира свободомислещите медии и унищожи групите на гражданското общество, но "Левада-център" успяваше да оцелее като независима организация за проучвания. Изследванията й на руското обществено мнение бяха задълбочени и това обяснява защо сега тя е под заплаха да бъде задушена.

Повече от десетилетие центърът, основан от Юрий Левада, бе известен като най-висш източник на проучване на това, което руснаците мислят, незасегнат от влиянието на Кремъл. Проучванията, които никога не е лесно да бъдат правени в общество, несвикнало със свободното слово, показаха възходите и паденията на постсъветския живот, включително действително високата популярност на Путин в годините на високите цени на петрола и относителната стабилност.

Но напоследък центърът документира и обратната страна на управлението на Путин. В есе, озаглавено "Путинският рецидив на тоталитаризма", директорът на центъра Лев Гудков писа миналата година, че 10 или 12 години на репресивно и тиранично управление са "стерилизирали" общественото пространство в Русия, като хората няма къде да артикулират интересите си и да разрешат проблемите си. Гудков казва, че Путин води Русия към диктатура с тежки последици за икономиката и бъдещето на страната.

В същото време Гудков показва, че руснаците са много наясно със самовъзвеличаването на кликата на Путин. В проучване от януари 2014 г. руснаците бяха запитани: "Какви черти смятате за най-характерни за повечето съвременни руски политици?"

44 на сто отговориха: "Безкрупулна жажда за власт." 41 процента казаха: "Користолюбие." А 1 процент заявиха, че лидерите им имат "висок морал". Гудков направи извода, че руснаците са „убедени, че настоящите управници са загрижени преди всичко за съхраняването на собствената си власт и личното си забогатяване, отколкото за благоденствието на страната". Проучванията на "Левада-център" преди парламентарните избори в неделя показват обществено разочарование от управляващата партия "Единна Русия".

Не е за учудване, че наскоро режимът отвърна на удара и обяви "Левада-център" за "чуждестранен агент". "Левада-център" е неправителствена организация, често работеща по допитвания заедно с чуждестранни партньор като Университета на Уисконсин в Медисън. Обявяването за "чуждестранен агент" може да бъде смъртоносен удар за "Левада-център".

"Сред повечето руснаци има опасения още от съветската епоха, че "чуждестранен агент" означава шпионин или саботьор", каза Гудков пред Блумбърг.

Ще споделят ли руснаците честните си мисли с организация, носеща такова клеймо? Едва ли.

Подобно на всички тирани, Путин си вярва, че е обичан лидер и не може да греши. Проучванията на Гудков показаха, че не всичко е наред в Путинленд. "Левада-център" помагаше на руснаците да казват истината и че затова на организацията сега е наредено да млъкне.

----

* Коментарът на "Вашингтон пост" е редакционен.