"Ако нямах дипломатически статут, щях да съдя Божидар Димитров за клевета".

Това написа в профила си в "Туитър" досегашният посланик на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан непосредствено преди да отпътува от страната след края на мандата си в София.

"Божидар Димитров, бивш член на ДС. ме оклеветява. Само 2 дни след речта ми пред Атлантическия. Клуб. Съвпадение нали," пише още френският дипломат.

Повод за реакцията на дьо Кабан са публикации в медии, според които той е присвоил 500 хил. евро, предназначени за българската изложба в Лувъра. Те се позовават на изявления на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

Според публикация в "Телеграф" Лапер дьо Кабан се е "облажил" с 500 000 евро. Сумата е била събирана от френското посолство като дарения от български бизнесмени, за да се подкрепи реставрацията на малки паметници от регионалните музеи, които да бъдат показани на изложбата в Лувъра.

Преди дни Лапер дьо Кабан изнесе слово, в което заяви, че българите, които емигрират, оставят България "на Пеевски". Според него основният проблем на България е, че не се е разделила категорично с комунизма.