Прокуратурата иска от съда главният архитект на Пловдив Румен Русев да бъде отстранен от поста. Искането е за да се предотврати възможността той да попречи на разследването за корупционни практики, започнало след събарянето на един от тютюневите складове в града - първият пострадал паметник на културата от т.нар. Тютюнев град. Той бе порутен от багери в една от първите недели на март.

Това се казва в официално съобщение на държавното обвинение.

Главният архитект на Пловдив и представителят на дружеството "Одрин 8" са с повдигнати обвинения за събарянето на тютюневия склад. През август в други скрадове - паметници на културата, избухна пожар, който изпепели комплекс "Тютюневият град".

В началото на месеца от прокуратурата съобщиха, че разрешителното за строеж, което Русев е издал за съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, е нищожно. Това значи, че строеж на мястото на полуразрушения от багери паметник няма да има. Отмяната на разрешението за строеж прави и опита за бутането на сградата незаконен.

Става дума за тютюневия склад, срещу който собственика - фирма "Одрин" 8, пусна багери в неделя, 6 март. Машините бяха успели да бутнат част от сградата, когато гражданите на Пловдив алармираха, направиха жива верига и спряха процеса. Последва дълга сага от странни обяснения и полуистини дали въпросният тютюнев склад е паметник на културата или не и дали разрешението за разрушение и бъдещите строителни намерения на мястото са законни.