Разрешителното за строеж, което главният архитект на Пловдив Румен Русев е издал за съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив, е нищожно. Това значи, че строеж на мястото на полуразрушения от багери паметник на културата няма да има. Отмяната на разрешението за строеж прави и опита за бутането на сградата незаконен.

Решението за отмяна на документа за строежа е на началника на Районната дирекция по строителен контрол в район Южен централен в Пловдив, а мотивите съвпадат с тези на прокуратурата. 

Това съобщиха от държавното обвинение, която вече повдигна обвинение и на Русев, и на собственика на сградата и шеф на фирмата "Одрин 8" Георги Бранеков. Разследването на случая продължава.

Става дума за тютюневия склад, срещу който собственика - фирма "Одрин" 8, пусна багери в неделя, 6 март. Машините бяха успели да бутнат част от сградата, когато гражданите на Пловдив алармираха, направиха жива верига и спряха процеса. Последва дълга сага от странни обяснения и полуистини дали въпросният тютюнев склад е паметник на културата или не и дали разрешението за разрушение и бъдещите строителни намерения на мястото са законни. Последва разкритие на Министерството на културата, че сградата е паметник, въпреки че първоначално от Община Пловдив твърдяха, че такива документи при тях няма. От кметството твърдяха, че собственикът на склада е представил удостоверение, издадено от Института за национално културно наследство, че складът не е паметник на културата, но документът се оказа фалшив. Прокуратурата се зае с целия случай.

От държавното обвинение посочват днес, че мотивите на шефа на РДНСК съвпадат с тезата, че при издаването на разрешителното за строеж са допуснати множество нарушения на Закона за устройство на територията и на Закона за културното наследство. Нарушенията са "довели до тежки и неподлежащи на саниране пороци". В заповедта за отмяна категорично е констатирано и че разрешението е било издадено без задължителното съгласуване с Министерството на културата.

Това е развитието по първия казус с разрушен тютюнев склад - паметник на културата, в Пловдив. На 20 август пламнаха други три склада, също защитени като културно наследство, и изгоряха почти изцяло. Останаха само фасадите.

Прокуратурата отново се зае, вече има и арестант - бездомник, който живял от години в една от постройките. Проверяват се различни версии за пожара, а от Министерството на културата обявиха, че изгорелите сгради трябва да бъдат възстановени в първоначалния им вид от собствениците им.