Не се подлъгвайте, че Сталин е приел нов, обаятелен имидж.

Всъщност най-смешното и най-страшното в агитационния плакат, разпространен за парламентарните избори на 18 септември от Комунистическата партия е ликът на Сталин, който пуши електронна цигара и зове: "Обновявайте се, другари"

Новият имидж е направен, за да покаже, че комунизмът е важен както и преди, съблазнителен и хладен, и е привлекателен за младото поколение. В същото време това е мрачно напомняне за пътя, по който се формираше общественото време при тоталитаризма.

Ленин е с джинси в агитпроп материалите на комунистите.

Това, което изглежда като закачка с образа на диктатора, в действителност е поредния етап от реабилитацията на Сталин и опит да се прикрият престъпленията на комунистическия режим. Движеща сила на пропагандната кампания е носталгията на руснаците по вождовете и съветската епоха. Теоретично компартията остава главната опозиция на путинската "Единна Русия", но на практика никой друг няма да се зарадва на "лъскането на образа" на Сталин, както Владимир Путин. 

Путин много добре знае, че носталгията по Сталин укрепва собствения му статут на спасител на Русия през ХХI век. Защото той иска, както го е и заявявал, да възстанови непреривната връзка във времето и с колосите на руската и съветската история, независимо с какви печални престъпления са били известни те, включително и царете.

В съвременна Русия Сталин се преставя не толкова много като историческа фигура, олицетворяваща мощта на Русия, колкото символизираща нейното възраждане при Путин.

Плакатът на Комунистическата партия със Сталин е идеално отражение на путинска Русия - носталгия по съветското минало, готовност да се игнорират престъпленията по време на комунистическата епоха, ненаситната жажда към забогатяване и всичко това опаковано в елегантния образ на съвременната реклама, в основата на която обаче е тоталитаризма.

Статията е публикувана в "Таймс". Представяме ви я със съкращения.