В неделя в Русия ще се проведат избори за държавната Дума. По този повод публикуваме коментара на завеждащия отдел "Политика" в "Новая газета" Кирил Мартинов. 

Може да бойкотирате изборите, ако смятате, че ще бъдете питани и следващ път. Че изобщо ще има следващи избори. И че, така да се каже, ще имате втори шанс. Ако вярвате, че винаги може да промените мнението си и да гласувате следващия път – когато си поискате и когато сметнете, че е нужно. Когато дойде ден, в който политиката ще престане да бъде „мръсна работа“.

Бойкотът е отлична възможност, ако сте твърдо уверени, че нормалният живот ще продължи. Че съществуват хиляди начини да си добър гражданин и без никакви избори. Че можете, например, свободно да участвате в доброволчески движения – като тези, които сега гасят пожари.

Да се занимавате с изучаване на обществото – като центъра „Левада“ (който бе обявен от властите за „чуждестранен агент“ тази седмица – б.р.).

Да развивате културата – като директора на библиотеката за украинска литература или като фонда „Династия“ (през 2015 г. фондът също е обявен за „чуждестранен агент“ и основателят му Дмитрий Зимин спира финансирането – б.р.).

Или да насърчавате родната наука – като Сергей Гуриев (руски икономист, бивш ректор на Руската икономическа школа, репресиран от властите по обвинения за получаване на подкупи от „Юкос“ и емигрирал във Франция през 2013 г. - б.р.).

Че можете да отворите собствен бизнес и да подпомогнете технологичното лидерство на Русия – като IT компания, която попада под „пакета на Ярова“ (Два антитерористични закона, които разрешават на властите почти неограничен достъп до данните на интернет-доставчиците. Законите са приети това лято по предложение на депутатката Ирина Ярова – б.р.).

Или пък, например, че можете да основете независима медия, без да отнасяте редовни глоби по разни поводи.

Ако всичко ви е наред с нещата от ежедневието, спокойно можете да бойкотирате изборите.

Но може и да погледнете истината в лицето. Изборите са в основата на политическата система, която бе изградена, за да се раздели Русия с авторитарния режим.

По всичко изглежда, че това е последният обществен институт (освен ако не приемате за такъв институт фейсбук), който ни дава законова възможност да заявяваме своето несъгласие със случващото се.

Тези избори са един полутруп в страната на ходещите мъртъвци. В страната на покорното общество, изгорените медии и ограбения бизнес.

Бойкотът на изборите е решителна крачка към това да се откажем от тях изобщо. Изборите не са ви важни, така ли? Те не са важни и за народа. Изборите не са важни и за царстващата фамилия. Няма никаква причина да ги провеждаме отново.

Така че, когато се събудите в неделя, помислете – това е последният ден, в който все още ще имате формални политически права. Решавайте какво ще правите с това рядко съкровище.

Тежкият проблем за властта ще бъде високата активност и силния протестен вот на изборите - това е единствената ни останала възможност да попречим на Русия да продължи към тоталното единомислие и да забавим постепенното унищожаване на всякаква форма на обществен живот, от вестници до шахматни кръжоци.

Да покажем, че там, където има власт, винаги ще има съпротива.

Персонажите, които ще седнат в депутатските места в Думата тази година, могат да се заседят там до 2021 година. А това е отвъд момента, когато парите ще са свършили, а Путин ще се е избрал за своя последен мандат.

Заглавието е на редакцията. Преводът е на Клуб Z.