България има шампион на параолимпийските игри в Рио де Жанейро - Ружди Ружди е №1 в тласкането на гюле. При това със световен рекорд - 12,33 метра, записани още в първия опит. По този начин Ружди значително подобри собственото си най-високо постижение (12,04), поставено на европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания по-рано тази година.

В останалите опити българинът записа следните резултати: 12,19, 11,54, 11,84 и 12,12 м. 

Той не остави никакъв шанс на конкуренцията. Сребърният медалист Карол Кожун от Полша остана втори точно с 1 метър по-малко, а третият - Небойша Джурич (Сърбия) записа 11,29 м.

Това е първи медал за България от параолимпийските игри в Рио. И общо пета титла на най-високия форум за спортисти с увреждания. 

Ружди Ружди и неговите колеги в дисциплините с гюле, диск и чук в леката атлетика тренират при "експериментални" условия на една поляна в Павел баня. Техни приятели са им направили специални проспособления, за да могат да постигат поне нещо в подготовката. Макар и с цената на много усилия. За сравнение техните съперници от други страни тренират в доста по-различна обстановка с помощта на най-модерните средства.