Изказването на депутата от "Единна Русия" Пьотр Толстой, че "скоро България ще бъде изцяло купена от Русия" предизвика негативни реакции от българските политици.

"България не е за продан. Който е решил по този начин да си създава влияние, ще си счупи зъбите в България".

Това заяви кандидат-президентът на АБВ и коалиция Ивайло Калфин.

Независимият депутат Георги Кадиев разпространи позиция на своята партия "Нормална държава", в която изказването на Толстой се определя като враждебно. 

"ПП #НормалнаДържава изказва силна загриженост по повод изказването на известния руски журналист и телевизионен водещ и кандидат-депутат от управляващата партия „Единна Русия“ Пьотр Толстой, дадено в отговор на въпрос на журналистка на Канал 1 на БНТ. 

Считаме неговото изказване, че "скоро България ще бъде изцяло купена от Русия" за враждебно към България и се надяваме то да не отразява официалната позиция на политическата формация, чийто кандидат-депутат се явява г-н Толстой. 

Становището му, че "ръководството на Европейския съюз трябва да бъде сменено" и че "не трябва да се допуска приемането в Европейския съюз на страни, които влизат в зоната на стратегическите интереси на Руската федерация" е пряка намеса в дейността и политиката на Европейския съюз.

Политическа партия #НормалнаДържава счита, че при очакваното избиране на г-н П. Толстой в състава на Държавната дума, Министерството на външните работи трябва да изрази протест по повод тези изказвания, както и да бъде уточнено дали те представляват и официалната позиция на партия "Единна Русия".

 

 

Според Николай Слатински това, че "някакъв си там руски политик е казал нещо обидно за България" не е най-обидното в случая. Според него далеч по-обидно е, че "като държава допуснахме а имаме такова първо лице, единствено число начело на властта", което е повод за национален срам.

 

От "Протестна мрежа" настояха Министерският съвет да излезе с официална позиция и да поиска от ръководството на "Единна Русия" извинение и разграничаване от думите на Толстой, а ДАНС да направи задълбочена проверка на обстоятелствата, визирани в неговото изказване.

 

"Съгласно чл.106 от Конституцията Министерският съвет управлява и се разпорежда с държавното имущество. В тази връзка разбрахме, че има потенциален купувач, представляван от руския депутат Пьотр Толстой. Нещо няма ли да каже оторизиран представител на евентуалния продавач - Правителството. Или е необходимо време за разучаване на условията по сделката!!!"

Това коментира на личния си профил във Фейсбук зам.-шефът на ДСБ ген. Атанас Атанасов.

 

Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев определи изказването на Толстой като арогантно и неприемливо и поиска официални извинения към българската държава.