Главният архитект на Пловдив Румен Русев е остранен от длъжност. Решението е на Пловдивския окръжен съд, съобщиха от Сметната палата в града.

Русев е обвиняем по делото за първия унищожен тютюнев склад в града под тепетата - този на улица "Одрин" 8. В една неделя през март с общинско разрешение срещу сградата - паметник на културата, бяха пуснати багери. Процесът на тотално разрушение бе спрян от гражданска реакция и протести. Последваха странни обяснения от страна на кметството и на архитекта, а накрая се оказа, че сградата е паметник на културата, въпреки че и местните власти, и собственикът - фирмата "Одрин 8", първоначално твърдяха обратното.

В хода на образуваното досъдебно производство във връзка със събарянето на сграда от тютюневите складове в града, архитект Русев е обвинен за близо 60 нарушения на нормативната база, която регламентира проектирането, изработването на работни и подробни устройствени планове, издаването на т.нар. скици-виза и тяхната презаверка, издаването на разрешение за строеж и неговото съгласуване и заверяване, съобщиха още от Пловдивския окръжен съд.

Магистратите смятат, че повдигнатото обвинение на Радев е за престъпление, извършено в качеството му на главен архитект на община Пловдив, като е налице връзка между заеманата от него длъжност и осъществяване на престъплението, което е извършено при изпълнение на преките му служебни задължения. Затова и съдът решава, че оставането му на поста може да попречи на работата на разследващите органи.

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.