Може би най-известната ремарка в класическа пиеса е в трето действие на Шекспировата "Зимна приказка": "Излиза, гонен от мечка". Има много основания да смятаме, че "гонен от мечка", (мечката е най-иконичният образ на Русия в международните отношения), е начинът, по който се чувстват в момента САЩ. Изглежда, че във всяка посока, в която се обърнем намираме Русия да препятства нашите политически решения на сцената на международните събития. Въпреки смелите опити за преговори с Русия за Украйна, Крим, Сирия, Иран, ракетния щит в Европа, членства в НАТО и киберсигурността - да изброим само няколко - между Москва и Вашингтон остават сериозните различия.

Съблазнително е да смятаме, че коренът на тези неразбирателства са трудната личност и бекграундът на руския президент Владимир Путин, който демонстрира истинско лично нехаресване както на САЩ, така и на президента Барак Обама, и на НАТО. Голяма част от политическото ДНК на Путин е ориентирано към конфликт със Запада. Но дори и при бившия полковник от КГБ САЩ откриха зони на сътрудничество с Русия като работеха заедно по разнообразни проблеми като борбата с наркотиците, борбата с пиратството, въпроси на сигурността, свързани с Афганистан, контрола на оръжията, борбата с тероризма и т. н. И държавният секретар Джон Кери направи чудеса, за да договори заедно със своя руски партньор Сергей Лавров колебливо (но по-добре от нищо) спиране на огъня в Сирия.

Ясно е, че е възможно за умелите американски дипломати да създадат продуктивни отношения с Русия, не че е лесно или че резултатът е изцяло в ръцете на Вашингтон. Но някои подходи при преговорите с Русия работят по-добре, отколкото други. Ето някои малки трикове, повечето извлечени от трудните уроци, които научих по време на честите ми разговори и преговори с Русия като главнокомандващ на НАТО.

Започнете с разбиране на руското възприемане на света

Руснаците се възприемат като мощна империя с огромни размери и самобитна култура - нация във всеки смисъл на думата. Руснаците много се гордеят със своя език, литературата и научните си открития. Те осъзнават, че са загубили Студената война, но също така вярват, че действията на Запада след падането на Берлинската стена, особено разширението на НАТО към бившите съветски съюзници, е фундаментално нарушение на съществуващи договорки. Няма да се занимаваме с истинността на последното твърдение, но при преговорите с Мечката, трябва да разбираме как се чувстват руснаците.

Приемете господството на Путин 

Русия винаги е прилагала подхода на "силния човек" към лидерството. Някои лидери са по-добри от други - съпоставете Петър Велики с Иван Грозни, или Михаил Горбачов със Сталин - но при всички случаи природата на руската психология е йерархична. Днес лидерът на страната е Путин и вземането на решениета за държавата са централизирани в неговите ръце.  Няма да успеем с преговори на по-ниско ниво и трябва да покажем малко уважение към Путин и да признаем неговото свръхвлияние при вземането на всички решения.

Пригответе се за дълъг и труден процес

Без значение какво е нивото на значимост на обсъжданите проблеми, руснаците ще направят преговорите трудни. Те са изключително подозрителни към партньори, на които не вярват, и САЩ оглавяват този списък. (Като главнокомандващ на силите на НАТО в Европа не бях партньорът за преговори, който повечето руснаци посрещаха с отворени обятия). Дори атмосферата на преговорите ще бъде задушена от недоверие, избухвания на скептицизъм и грубост, заплахи да се прекрати дискусията и често сочене с пръсти. Ако знаете, че това е основната им поза при преговорите, ще сте улеснени да избягвате провокации. И помнете, че руснаците влизат в преговорите не с идеята как могат да спечелят и двете страни, а по-скоро как да разгромят другата страна.

Изострете логиката си

Руснаците ценят логическото мислене и директните размени,  и бързо се отегчават и губят уважение, когато се сблъскат с емоционални подподи при преговорите. Те не се притесняват да строят сложни схеми с измама и заблуждаващи маньоври, малко като по време на игра на шах. Не е случайност, че руснаците са прекрасни играчи на шах, като имат двойно повече гросмайстори от тези на САЩ, въпреки че населението им е наполовина на нашето.

Чакайте

Руснаците често мислят тихо преди да се хвърлят да отговарят на въпрос или да формулират мисъл. Грубо е да нарушите тишината, след като сте задали въпрос, и избягвайте западната тенденция да пришпорвате разговора. Може да изглежда нещо незначитгелно, но съм виждал, че може да отклони дискусията в по-непродуктивна посока, ако не се следва този принцип.

Не пренебрегвайте личните връзки

Въпреки всички по-горе посочени точки, личните отношения може да са важни в Русия. Успях да направя истински пробиви със запомнящи се събирания или в официалната ми щабквартира в Брюксел, или при подобни събития в Русия. Водката помага, въпреки че стериотипът на постоянното пиене е преувеличен, както и заплахата, че трябва да се пие повече от събеседника. От друга страна, вдигането на смислени, запомнящи се и дори поетични тостове се оценява и помни. На руски се казва "братские отнашения" - трудно е за превод, но грубо фразата означава високо ниво на доверие, достатъчно да се разменят истински смислени гледни точки и информация. Отнема време да създадеш това отношение и не може да стане в криза, трябва да инвестирате в него с течение на времето.

Като цяло, трябва да си спомните прочутата, макар и доста неясна забележка на Путин през 2014 г. за Русия като метафорична мечка. Той каза: "те винаги ще се опитват да я вържат и когато успеят, ще изтръгват ноктите и зъбите ѝ". Мечка, натикана в ъгъла е опасно нещо. Затова САЩ трябва да мислят внимателно не само за своята политика, но и за своя подход при преговори.

* Авторът е американски адмирал, бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа. В момента оглавява Училището по право и дипломация "Флечър" към университета "Тъфт". Статията му е публикувана във "Форин полиси".