"Политическа уйдурма, скалъпена срещу мен от тези, които загубиха изборите в Перущица и подкрепена на най-високо ниво"

Така кметът на Перущица Ради Минчев нарече обвиненията на прокуратурата срещу себе си в първия ден, след като Апелативният съд в Пловдив отмени мярката му за неотклонение "задържане под стража". Минчев престоя 7 дни в ареста по искане на държавното обвинение. И двете съдебни инстанции по мярката му за неотклонение не потвърдиха твърденията на прокуратурата, че има "обосновано предположение", че Минчев е искал подкуп от 40 000 лв. Засега стоят само обвиненията срещу него за длъжностни престъпления. 

"Няма никакъв поискан подкуп", обяви още Минчев в интервю за Нова тв, след като снощи напусна ареста. Той обяви, че вярва на съда и е убеден, че всички обвинения ще отпаднат.

Пред общината в Перущица се бяха събрали множество граждани, които подкрепят кмета. Носеха и плакати, че са с него. Сред тях, по собствените им думи, имаше и доста "политически неутрални" хора, които не са от ДСБ. Кметът им благодари и им обеща, че веднага след предаването се качва да заеме стола, за който са го избрали и да работи за града.

Минчев каза, че познава бизнесмена, който също е с повдигнато обвинение - Павлин Статев - човека, чиято фирма е трябвало да извърши укрепване на свлачище край село Чурен. От него прокуратурата твърди, че е искан подкупът. Според обвиненията за обществената поръчка за свлачището имало фалшифицилани документи. За Статев кметът каза:

"Познавам го, честно момче, което работи по няколко проекта. Всичко е точно по проекта за свлачището, но повече не мога да коментирам"

Минчев обяви, че познава, макар и не толкова добре, Илияна Павлова - тя е обвинена, че е подготвяла документите по обществената поръчка и повечето от тях били фалшиви. У нея, според обвинението, били открити печати на държавни институции. Заради текущото разследване обаче той не си позволи да каже повече от това, че е сигурен, че "всичко е точно" с проектите, с които е ангажирана общината, която ръководи.  

"Личното ми мнение е, че с историята в Перущица и с мен се обслужват политически интереси на най-високо ниво и затова ние от ДСБ и от Реформаторския блок искаме съдебна реформа", каза още Минчев. 

Той благодари на ръководството на ДСБ и на гражданите на Перущица за подкрепата и обяви, че категорично застава зад тезата на Радан Кънев, че става дума за полтическа поръчка срещу него, за да се очерни партията и РБ. По думите му това, че ГЕРБ и БСП, заедно с прокуратурата работят заедно по случая се е доказало на местно ниво.

"Не могат да ми простят, че загубиха катастрофално изборите и Перущица се развива. Искат мен да дискредитират на местно ниво, както и партията, която представлявам. Аз не разбирам много от политически игри, но това са изводите, които направих за себе си", каза още кметът