Думите на депутата от "Единна Русия" Пьотр Толстой, че Русия ще купи България станаха повод за парламентарните партии да разменят обвинения по повод това коя от тях е по-загрижена за националния интерес. Това стана с декларации, произнесени от парламентарната трибуна.

Първо думата взеха от ГЕРБ. Зам.-шефът на парламентарната група Цвета Караянчева определи като недопустими изказванията на Толстой. 

"Настовяваме руският телевизионен журналист и депутат от партията "Единна Русия" да се извини публично за провокативното си поведение. България е страна-членка на ЕС, ние сме част от обединена Европа и имаме самочувствието на равностойна и равноправна държава със собствен суверенитет, който никой не може и не трябва да нарушава. Мнението на Толстой вреди на двустранните отношения между България и Русия. Вярваме, че партия „Единна Русия“ не стои зад неговите думи и я призоваме да се разграничи незабавно от тях", заяви Караянчева.

Тя припомни, че България е една от най-старите европейски държави и няма да позволи на никого да поставя под съмнение териториалната ѝ цялост.

"Ще продължат ли Корнелия Нинова и нейните поддръжници да съскат срещу Европейския съюз и НАТО, насаждайки омраза сред българите, признателни на Русия",  каза още Караянчева.

Зам.-шефът на парламента Иван Иванов заяви позицията на Реформаторския блок. Според него изказването на Толстой представлява пряка намеса във вътрешните ни работи. Иванов смята, че това изказване е част от хибридната война на Русия срещу демократичния свят и злоупотреба с признателността на българския народ за руско-турската освободителна война. Иванов се обяви за искане на официална позиция на руското правителство по въпроса и за това службите да разследват руското влияние у нас.

Иванов припомни думите на Христо Ботев, че Русия е мнима защита на славянството както и тези на Захари стоянов, че руският камшик повече боли от турския и всички наши видни възрожденци са знаели това.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова не остана длъжна на ГЕРБ.

"Докато вие управлявате, светът така ще се отнася към нас, пренебрежително, с началници, които ви командват и от всичко това ще губи само България и българския народ и националния интерес, затова това трябва да се помете и да се промени", заяви Нинова.

Според нея БСП първа е взела отношение по изказването на Толстой. Нинова заяви, че заради управлението на ГЕРБ "от Изток някой иска да купува, а от Запад някой иска да ни прави буферна зона за бежанци". Според нея  управляващите в България са хора без характер и без позиция по националните интереси.

"Където са началниците, натам се кланят. Говорите тук от името на народа. Уважаеми управляващи, питахте ли народа, когато си вдигнахте ръката за санкциите срещу Русия? Питахте ли българските производители колко загубиха, от чие име го направихте? Има ли решение на българския парламент за това. Защо не питате в Брюксел как така се обезщетиха техните земеделски производители за загубите, а нашите не", заяви Нинова.

Депутатът от "Атака" Станислав Станилов изтъкна, че Турция също изкупува български имоти. Според него съотношението межжду турските и руските имоти у нас е 3:1, като при това турците купували предимно земеделски земи в Тракия, която все още наричали Румелия. Според него настъплението на турците е по-страшно, защото с Русия нямаме обща граница.

"Цяла югоизточна Европа е придобила независимост с руски пари и руска кръв.. Не можете да направите от българите русофоби, няма как да стане", заяви Станилов.

По повод изгарянето на знамената на ЕС и НАТО на събора на русофилите на язовир "Копринка" Станилов припомни, че по времето на войната във Виетнам американски момчета също са горили своя национален флаг.