Вместо да се потите с изнурителни тренировки във фитнеса няколко пъти в седмицата, скоро ще можете просто да изпиете една таблетка. Такова „физкултурно“ хапче вече съществува. Създадено е от австралийски учени, които дори успешно го изпробват върху мишки.

Таблетката активира в организма горенето на мазнините и повлиява положително работата на сърдечно-съдовата система, но за съжаление от нея не се отслабва, нито се правят мускули, пише Science Alert.

Шон Макгий и колегите му от Deakin University първо проучили как се развива процесът на изгаряне на мазнини в организма на мишки, изпълняващи упражнения. Те открили, че механизмът в мишите мускули, който е отговорен за метаболизма на мазнините, се контролира от един единствен протеин. Знаейки това, изследователите генетично модифицирали този протеин и установили, че дори без физическо натоварване мускулите на мишките реагирали като при упражнение, а метаболизмът им се ускорил. Това им дало идеята на основата на този протеин да създадат лекарство, чийто прием ще имитира ефекта от спортно упражнение.

„Сърдечните заболявания все още са най-големият убиец на хората, страдащи от диабет и затлъстяване, а възможостите за лечение са малки – казва Шон Макгий. – Ние открихме лекарство, което кара тялото да реагира сякаш изпълнява упражнения, като гори мазнините и подобрява работата на сърдечно-съдовата система, а това отваря вълнуващи възможности за бъдещо лечение“.

Изпитанието върху мишки е напълно успешно: животните, приемащите новия препарат станали по-издръжливи, процесът на изгаряне на мазнини бил по-активен, а нивата на мастните киселини и захарта в кръвта им се понижили. Лекарството обаче не помогнало срещу излишното тегло – животните с ускорен метаболизъм просто ядели повече от обичайното. Което всъщност било очаквано.

Сега учените планират да изпробват лекарството и върху хора. Те се надяват, че то ще действа аналогично, като ускорява горенето на мазнините и подобрява работата на сърцето. По този начин новото хапче може да помогне на хората с висок риск от сърдечни заболявания, които обаче не могат да се занимават със спорт, заради някакви противопоказания.