По съветско време имаше такъв химн – „Интернационалът“. В него има думи, които много години олицетворяваха съветската страна, нейния народ и общество. Звучат така: „Който е бил нищо, ще стане всичко“.

Минаха години. Казват, че Русия се е изправила. От колене. В каква поза стои сега – не е много ясно, но съдейки по обществения климат, тази поза е предизвикателна и независима. Какво представлява днешна Русия? Какво ни внушават медиите, какво казват патриотично настроените политици? Какви принципи се изповядват в обществения живот, в нормите на външната политика?

Събират се в няколко думи: „Ние сме най-добрите. А, ако не сме най-добрите, ние на вас ще ви... И тогава ще почнете да говорите, че сме най-добрите“. Е, в края на краищата няма нищо лошо в това, че народът, страната искат да са най-добрите, най-умните и най-талантливите. Ще се стремят към това и накрая ще станат.

Погледнете страната си, руснаци. Себе си. Приноса си за световния прогрес. Своето място в световното общество. Най-малкото през последните 10-15 години, откакто Путин превежда страната през бурите, когато той (и само той!) я е изправил на крака, довел я е до предела, заставил е всички да я уважават и да се гордеят.

Руснаците например масово смятат, че те са изобретили всичко в света. Русия заема седмо място в света по брой лицензирани патенти за изобретения – 46 000 патента през 2015 г. Въобще – седмото място не е лошо. Обидно е, разбира се, че преди нас са презряната Германия, загадъчната Южна Корея и ненавистната Америка. Само, че ето каква е работата: Германия има 60 000 патента, САЩ – 503 000, а Китай – 534 000 за година. Все още ли искате да се мерите с някого по ум и съобразителност, драги руснаци. Гордеете ли се с прогреса на Русия и с изправянето от колене?

Има един „Глобален индекс на иновациите“. Определя мястото на страните на пазара на новите разработки, висшето образование и развитието на науката. Русия заема 43-то място в този списък – веднага след Турция и Обединените арабски емирства, далече зад Естония и Нова Зеландия, много далече след Холандия, Ирландия, Швеция... В индекса за иновации има подиндекс „Възвръщаемост на иновационните усилия“. Този показател показва ефективността на вложенията в иновации. По него Русия заема 47-о място в света, отстъпвайки пред Унгария, Украйна, Норвегия, Португалия. Т.е., губят се пари, време, мозъци за изследвания и разработки. А резултатът е такъв – 47-мо място в света.

Изобретяваме това, което светът вече отдавна е изобретил. Няма да направим нищо ново. Време и пари ще похарчим, но няма да направим. 47-о място.

Искате ли пак да се погледнете отстрани, руснаци? Индекс за ефективност на правителството: Русия е на 74-то място. Индекс за качеството на регулациите (зкони, правила, регистрации): Русия – 97-о място. Последото. Индекс на държавните разходи за образование: Русия – 79-о място, отстъпвайки пред Оман, Никарагуа, Нигер... Индекс на държавните разходи за изследвания и разработки: Русия е на 31-во място в света.

Още ли се надувате от гордост, скъпи руснаци? Имате голяма страна? Много ресурси? Защо тогава Русия заема 23-то място в света по производство на електроенергия на глава от населението?! Отстъпвайки на Чехия, Австралия, Норвегия?...

С какво още се гордее страната? С Байкало-Амурската магистрала? Със Северния морски път? С новото летище „Жуковский“? Според индекса на транспортната логистика Русия заема 85-о място в света. От 1990 г. насам броят на летищата в Русия е намалял четири пъти, сега те са около 1300. Ясно е, че летищата са унищожени от Запада, а не от руската власт... Между другото в проклетата Америка има 13 500 летища, а в Швеция са едва 231. Изпитвате ли гордост?! В Русия има 6 пъти повече летища, отколкото в Швеция!!! Наистина територията на Швеция е 38 пъти по-малка, отколкото руската...

По брой научно-технически публикации за година Русия заема 67-о място в света. Отстъпвайки на Египет. На Иран. Индексът за износ на високи технологии (от общия обем на експорта): Русия – 52-ро място в света. Отстъпвайки пред Кот д’Ивоар, Нигер и Тунис...

Писна ли ви от числа? На мен също. Защото няма числа, с които можем да се гордеем. Който е бил нищо, няма да стане всичко. Каквото и да пеят патриотите в своите песни. Така е било и така ще бъде. С една дума – невежество и фалш.

Но, може би, тогава работата е в духовността? В морала, в устоите, в истинските ценности? Които съществуват в Русия и руснаците, а ги няма в прогнилата западна цивилизация?

В руските училища има задължителен предмет – основа на православната култура. Засега е задължителен за малките, но скоро ще стане за всички поголовно – до 11-и клас.

През 1991 г. 61% от руснаците са били атеисти. Днес 67% определят себе си като православни, привърженици на „традиционните ценности“. Библията са чели само 49% от тях, а ходят на църква и съблюдават черковните обреди 3%. Попитайте тия „православни“ по какво православието се отличава от католицизма? Няма да ви отговорят. Не знаят. Проверявал съм, питал съм. И още – обидени са на целия свят, убедени са, че всички завиждат на Русия и руснаците, всички ги ненавиждат и искат да им откраднат природните богатства. Не уважават Русия. Не забелязват политиците и чиновниците й. С една дума – не ги броят.

И какво остава да се направи? Да ги заставим да ни зачитат. Да ги заставим всички да признаят, че Русия и руснаците са най-добрите. Че без руснаците светът не е свят. Как да ги заставим? Както дойде. Целта оправдава средствата. Победителите не ги съдят. И ето – част от територията на друга държава става територия на Русия. А международните договори, подписани от Русия? Няма проблем. Зелените човечета? Няма такива. Т.е. има такива, но ги няма. Победителите не ги съдят. Донбас? Луганск? Безименните „доброволци“, „отпускари“, „заблудени десантчици от Псков“? Целта оправдава средствата. А целта е разширяване на „руския свят“. Колкото повече Русия, толкова по-малко Запад.

И още една цел – да вкараме шило на Запада отзад. Не искали да се съобразяват с интересите на Русия? Да уважават лидерите й? Сега няма да спят и ще треперят нощем. Сега ще почнат да се съобразяват. И да се боят. Нали и Грузия през 2008 г. не искаше да ни зачита – и стана четвъртата най-малка по територия. И Украйна така. Кукиш с масло – никакъв Европейски съюз без разрешението на Русия.

Кой още се съмнява във величието на Русия? Ние сме първи на планетата. Спорт? Значи и в спорта. На всяка цена. Победителите не ги съдят. Правила, инспекции, анализи – не ги заплашват. Е, какво от това, че половината от водещите руски спортисти живеят и тренират в чужбина, защото в Русия няма условия нито за тренировки, нито за достоен живот. Затова пък има Министерство на спорта, ФСБ (Федералната служба за сигурност), пари. Без пари не става. Мислите, че да получим Олимпиадата в Сочи беше евтино?! А дружбата с Блатер, който е крадец и подкупен, мислите ли, че ни излезе изгодно?! Затова Русия не е по-лоша от другите сега! И Олимпиада, и световно по футбол! И медали! А пък, ако Русия е уличена в нещо, значи просто има врагове и завистници. И те са същите, даже по-лоши.

Ако световните лидери не искат да се съобразяват и да общуват с президента на Русия, то трябва да се създаде такава ситуация, че да премислят. Да разберат, че без президента на Русия няма къде да ходят. И ето изтеглените от Сирия Военно-космически сили всекидневно бомбардират Сирия. Т.е. тях ги няма там, защото Путин нареди на Шойгу да ги изтегли! Но те са там. И бомбардират. И ето сега, стискайки зъби, Кери и Меркел са принудени да звънят на Путин... А „Ислямска държава“ вече няколко пъти беше унищожена и ще бъде унищожена още толкова, колкото се налага, за да се потвърди мощта и ефективността на руската авиация.

А изборите в САЩ? Половината руснаци внимателно следят хода на кампанията в Америка. Наслаждават се на кашлицата на Клинтън, молят се за Тръмп. Защо? Защото Тръмп е казал, че Путин е юнак. Значи, като стане президент, Тръмп ще дружи с Русия. Как? Не е важно! Ще дружи! А по-хубавото е, че, ако Тръмп стане президент, тогава и на Америка, и на Запада няма да им е до Русия. А, ако на тях им е кофти, значи на нас вече ни е добре. И нефтът отново ще поскъпне!

А, ако се появи съобщение, че сайтовете на демократите в САЩ и на избирателните структури са разбити от руски хакери... Е, какво от това? Да го докажат! И въобще „не е важно, кой ги е разбил“, както каза президентът на Русия Путин.

Опитвайки се да си създаде славата на регионален лидер, Русия пробва да го постигне не чрез икономическа мощ, не с високо ниво на социално осигуряване на населението, не с уважение от страна на другите държави, защото Русия има това, което другите нямат. Моделът й на поведение е друг. И той е добре познат на всички руски момчета. Те помнят, че навън, на улицата уважават не отличника очилатия Петя, победителя в олимпиадата по математика. Уважават и се боят от побойника и хулигана Вова, който може да ти открадне парите за сладолед, да разбие вратата, да счупи прозореца с прашка, да напише на оградата едни определени думи.

Ето ви Русия днес: няма смисъл търпеливо да се изобретява айфона. Другите трябва да се страхуват, че айфонът ще им бъде отнет и счупен. Тогава сами ще го дадат.

И докъде ще стигне с това Русия? До световния боклук. До бунището на историята. Който е бил нищо, ще си остане такова.

----

* Коментарът на Владимир Бекиш е публикуван в сайта на Радио "Свобода", откъдето го препечатваме с незначителни съкращения. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.