Руското правителство ще вдига драстично всяка година цените на тока и газа в периода 2017-2019 г., съобши в. "Ведомости".

Повишаването ще бъде в съответствие с нивото на прогнозираната инфлация. Това означава, че то ще бъде значително повече от предвиденото по-рано.

Така токът и газът ще скочат догодина с 4,9 на сто. През 2017 г. те ще се увеличат с още 4,4%, а през 2018 г. - с още 4,1 процента.

Преди се предлагаше всяка година скокът да бъде с 3 на сто.

В сферата на промишлеността увеличаването на тарифите ще бъде по-слабо.

Всичко това става ясно от публикувания от "Ведомости" анализ на сценария на икономическото развитие на Русия през остатъка от тази година и през следващите три календарни години. Той е изготвен от Министерството на икономическото развитие (МИР) и представен на правителството и президента Владимир Путин.

Въпреки падането на показателите на жизнения стандарт МИР предлага да бъде ускорено вдигането на тарифите за битови сметки. Според ведомството поради негативното финансово-икономическо състояние повечето организации от дадения сектор трябва да повишат тарифите.

Почти във всички сфери тази година резултатите ще се окажат по-зле от предвидените. Спадът на брутния вътрешен продукт ще бъде тройно по-висок - 0,6 на сто, от прогнозираните -0,2 процента.

Падането на жизнения стандарт ще се окаже двойно по-голямо, отколкото се очакваше през април. Намаляването на реалните доходи на населението ще възлиза на 5,6 на сто, като така ще бъде повторен поставеният миналата година рекорд.

Догодина обаче обедняването ще спре, обещават от МИР.