Николай Бареков отново се активизира. Бившият нов политик и настоящ евродепутат даже има тежки амбиции - ще обединява консерваторите в България. До края на годината и то в коалиция. Заявката Бареков даде по време на форум, озаглавен "Мир и енергетика", който се проведе в петък в София. Разбира се, в хотел "Маринела".

"Ще създадем нов политически субект в център-дясно, консерваторска коалиция", разясни той. 

За форума по покана на Бареков в България пристигна докладчикът за България преди присъединяването в ЕС Джефри ван Орден. Преди дни Алиансът на европейските консерватори и реформисти официално прие "България без цензура"  за пълноправен член.

ББЦ на бившия телевизионен водещ Бареков влезе в парламента след финансова инжекция от банкера Цветан Василев (по негови лични признания), но в последствие парламентарната му  групата бе “откардната“ от спорния бизнесмен Христо Ковачки. В крайна сметка Бареков остана само с един депутат – Мартин Иванов – Данон.

Бареков посочи още, че до края на годината ще промени името на ББЦ на Консервативна партия на България. 

През юни той и бившият кмет на София Стефан Софиянски обявиха, че започват работата по нов дългосрочен фундаментален проект – консервативен клуб, който ще е отворен за всички партии и личности. Базираното в Брюксел издание EUreporter тогава съобщи за тридневна конференция в София, на която започва работа по нов десен консервативен проект в България В България започва усилена работа по нов десен консервативен проект под егидата на Европейския парламент, стана ясно по време на тридневна конференция на тема „Завой на дясно“, организирана от евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков, написа EUreporter. В събитието участвали видни представители от европейски консервативни партии, както и български общественици, анализатори и политици от консервативното дясно семейство, като сред специалните гости са били бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков и бившите премиери Ренета Инджова и Стефан Софиянски.

По време на вчерашния форум Николай Бареков, почетният председател на ССС Стефан Софиянски, лидерът на Партията на българските жени Весела Драганова, лидерът на Националдемократичната партия Димитър Стоянов и на БДС “Радикали” Цветан Манчев са подписали Пражката декларация от 2009 г. за минимална намеса на правителството, по-ниски данъци, устойчива и чиста енергия, противопоставяне на федерализма на ЕС, край на злоупотребата с предоставянето на убежище и други.

.На форума в хотел “Маринела” мисли споделил  и ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев. Джефри ван Орден се обявил против обособяването на общи военни структури на ЕС и призова за засилването на НАТО чрез увеличаването на дела, който държавите членки заделят от брутния си вътрешен продукт за отбрана.