Имате министър-председател, който много справедливо е много популярен. Г-н Борисов се труди много за България. Това обяви по бТВ британският политик Джефри ван Орден.

Помолен да определи с една дума Борисов, той каза: Силен. Това е думата.

"Скоростта на промяната в България е малко разочароваща. Но много неща се промениха. Инфраструктурата, икономическият климат, стандартът на живот", смята той.

Ван Орден беше докладчик за напредъка на България за членство в Европейския съюз и един от най-ревностните поддръжници на удължаването работата на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. В България се появява сега в ново качество. В момента той е евродепутат от групата на консерваторите. В нашата страна е за форума “Мир и енергетика”, както сам не пропусна да подчертае, по покана на евродепутата Бареков. Днес се среща и с премиера Бойко Борисов.

"Има нови политически сили, които са на сцената. Виждам как политическото дясно в България се укрепва", каза Ван Орден. Даже предрече: "Новите консерватори в България ще се обединят".

Той съветва държавата ни да се борим за различни енергийни източници, за да не сме зависими само от един източник.

"Искаме да видим България със собствени ресурси по отношение на енергетиката. Бих се притеснил, ако България е в енергийна зависимост от Русия. Това означава, че една външна сила има много голяма власт в България", каза той.

Според Ван Орден мигрантската криза в Европа е предизвикана от факта, че германският канцлер Ангела Меркел щедро поканила бежанците на континента.

„Това беше катастрофална грешка и много държави трябва да плащат за тази грешка”, обяви той.

Ван Орден призна, че е бил разколебан относно Брекзит, но все пак се надявал Великобритания да остане в ЕС въпреки многото недостатъци на съюза.

Той беше помолен да коментира и ситуацията около българската кандидатура за шеф на ООН.

"Ако се върнем няколко месеца назад, беше прекрасна възможност за Източна Европа кандидатурата на г-жа Бокова и за жена. Много смятахме, тогава че г-жа Георгиева ще бъде прекрасен кандидат. Но това решение не се взема на моето ниво.

Британското правителство подкрепя португалския кандидат г-н Гутиереш. Но може да има някаква възможност, човек не знае", каза Ван Орден.