Министерството на външните работи на Исландия потвърди, че обмислят да съдят британската верига супермаркети за замразени храни със същото име, съобщава "Индипендънт".

"Мога да потвърдя, че това се обмисля, но не е взето още решение", каза говорител на министерството.

Страната не иска да накара Iceland Foods да се откаже от бранда си, обяснява Йон Асбергсон, директор на Promote Iceland, агенция, свързана с външното министерство. "Но нацията иска да е сигурна, че компаниите ѝ ще могат да регистрират името "Исландия" във Великобритания и в ЕС", добавя той.

"В началото не възразихме, защото не сме имали намерение да управляваме супермаркети", казва Асбергсон. "Но с течение на времето те регистрираха името в множество категории и компании, които имат "Исландия" в наименованието си. Те (супермаркетът) използват името "Исландия" в тяхното лого".

Говорител на веригата от супермаркети отговаря: "Iceland Foods" търгува под името "Исландия" във Великобритания от 1970 г. и днес е един от най-разпознаваемите брандове. Като "Исландия" търгуваме от много години и в други страни от ЕС, както и в държави извън ЕС, в това число и в Исландия". "Не знаем, че употребата на името "Исландия" е причинило проблеми с държавата Исландия", добавят те.

Бергтора Халдорсдотир, адвокат, който работи за Business Iceland разяснява още от аргументите на държавата: "Дали е честно да се използва като търговска марка името на едно държава, без нейните граждани да могат да кажат какво мислят по въпроса?".