Изказването на руския журналист-политик Пьотр Толстой за България, че „ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме” е силно преувеличено и няма нищо общо с реалностите на имотния пазар според официалните данни. Ето какво показват те:

Според Агенцията по вписванията 74 000 руснаци са купили недвижима собственост у нас за периода от 2005 г. до края на юни 2016 г. Това е броят на физическите и юридическите лица от Руската федерация, вписани в регистър Булстат. Към числото трябва да се прибавят и близо 10 000 чужденци, придобили недвижимости в България чрез специално регистрирана фирма в страната (данните са неофициални, но могат да бъдат изчислени грубо от специализираните информационни системи).

Така руското имотно нашествие достига 84 000 лица – не е малко, но няма нищо общо с „имперските” изказвания на Толстой.

Броят на чуждестранните собственици у нас е любима тема на много хора. Още преди няколко години руски официални представители започнаха да подгряват общественото мнение (у нас и в Русия) с бомбастични твърдения. Първо „научихме”, че 300 000 жители на Москва, Санкт Петербург и други райони на необятната страна са придобили апартаменти и къщи у нас.

След това в Русия настъпи икономическа криза, последва силен отлив от българския имотен пазар, но замерянето с фамозни числа продължи. Нещо повече - през 2014 г. „Файненшъл таймс” написа, че 400 000 са руснаците с имоти у нас. А в началото на 2016 г. от генералното руско консулство във Варна, цитирани в телевизионни репортажи, обявиха, че 500 000 имота в Източна България са притежание на техни сънародници.

Факт е, че 95% от сделките стават по Черноморието – в областите Бургас, Варна и Добрич, и са основно за ваканционни и градски апартаменти. Затова елементарна проверка на броя на съществуващите жилища там показва несъстоятелността на всякакви твърдения за „армии от стотици хиляди купувачи”. По данни на НСИ към 31 декември 2015 г. сградният фонд в трите области се състои от общо 639 085 жилища – 283 356 в Бургаска, 252 232 във Варненска и 101 497 в Добричка.

Разбирате защо не е възможно половин милион имота по Черноморието да бъдат собственост на руснаци. Ако това бе истина, братушките отдавна да са взели властта във Варна, Бургас и другите ни морски градове.

Е, ако г-н Толстой започне да купува, тогава знае ли човек...