Руската банка ВТБ дала на българския премиер Бойко Борисов и обкръжението му 50 милиона долара, за да си затвори очите пред нередностите около сделката за придобиване на БТК от Спас Русев, пише руското издание "Московский монитор".

Явно това е масирана атака срещу българския премиер. Информацията на "Московский монитор" е цитирана в близо 30 руски медии.

Според запис в търговския регистър на Люксембург на 30 август 2016 г. е регистрирано предаването на контрола на БТК АД, притежаваща марката Vivacom, на нови собственици начело със Спас Русев. Но Русев е само параван за прикриване на имената на истинските собственици, твърди изданието.

Чрез заплетени машинации контролът върху компанията фактически за сметка на държавата е придобит от топмениджърите на банка ВТБ, заявява  "Московский монитор" и припомня, че спорът за собствеността на БТК се точи от ноември 2015 г., когато банка ВТБ обяви продажбата на заложените в нея акции на компанията с цел погасяване на дълга към банката.

Централата на БТК в София.

В резултат на тази сделка компанията, принудена да поеме финансирането на задълженията на новите собственици, е на ръба на фалита. Ръководството й хвърля пари за съмнителни сделки, а пострадалите акционери започнаха многобройни съдебни дела, твърди изданието

Удивителното е, че българското правителство демонстрира политика на ненамеса, като упорито се опитва да игнорира процесите около най-големия телекомуникационен оператор, пише авторът на статията, журналистът Константин Седелников. А става дума на практика за рейдърско превземане на една от най-големите компании в страната.

Мениджърите на ВТБ обаче успели правилно да мотивират Бойко Борисов и обкръжението му. Те оценили "политиката на ненамеса" на 50 милиона долара. И, както казва Кръстника от романа на Марио Пузо, топмениджърите от ВТБ дали на българския премиер да си "натопи човката".

Целта била Борисов да си затвори очите и да не забележи нито съмнителната юридическа процедура за "покупката", нито възможните проблеми на компанията. Затова, както твърдят източниците на "Московский монитор", българският премиер също е заинтересован от машинациите на ВТБ.

Интересното е, че макар правоохранителните органи на САЩ, Великобритания, и дори на Русия да извършват собствени разследвания по случая, българските им колеги продължават тихо да бездействат, пише "Московский монитор" и прогнозира:

Когато компетентните органи изровят всичко покрай тази афера, ще избухне международен скандал. Той сериозно ще удари по имиджа не само на ВТБ, но и на България, е категорично руското издание, което припомня,  че съвсем скоро у нас започва двегодишен цикъл, през който трябва да се проведат президентски и парламентарни избори.

Централата на ВТБ в Москва. Снимка Уикипедия

"Колкото повече подробности по сделката излизат наяве, изникват и нови въпроси. Не стига участието на ВТБ в превземането на БТК, предполагаемото подкупване и участието в международна корупция, но незнайно защо банката изведнъж се оказва кредитор на компанията купувач, за което е обявено в посветения на приключването на сделката пресрелийз.

От ВТБ неведнъж са заявявали, че продажбата на компанията е необходима заради погасяването на по-рано даден кредит от 150 милиона евро. В резултат на сделката обаче банката не само не си върна парите, но и пое още по-големи задължения, като предостави на новите собственици кредит от 240 милиона евро. При това парите са дадени на компания без никакви активи, а като залог са използвани отново същите акции на БТК.

При даването на кредита са нарушени както вътрешният, така и външният регламенти на банката. Единственото разумно обяснение е, че по думите на Дмитрий Косарев - притежател на продадените акции на БТК, на практика новите собственици на компанията са мениджърите на ВТБ начело с първия вицепрезидент Юрий Соловьов. Именно той организира сделката, като не забравя да договори "затварянето на очите" на Бойко Борисов.

Учудваща е липсата на реакция от страна на шефа на Управителния съвет на ВТБ Андрей Костин. Напоследък той често разговаря с чужди журналисти на тема "милиардите на Владимир Путин", но явно не контролира дейността на първия си заместник.

Макар ВТБ да отрича своето участие в сделката от страна на купувача, едно от първите решения на новите акционери е да дадат право на мениджъра на българския офис на банката Милен Велчев да уволнява и назначава директорите на БТК.

Една от причините да се случва всичко това, което подрива имиджа на Русия, вероятно е фактът, че Юрий Соловьов не е гражданин на тази страна. И съответно го интересуват интересите не на държавата, а на собствения му джоб, заключава"Московский монитор".

Учудване предизвиква и фактът, че нито премиерът Дмитрий Медведев, нито ресорните вицепремиери досега са реагирали на информацията, че кредитът на ВТБ е риск за банка с държавен капитал и за руската държава като цяло. Изданието пита дали те не са се научили на това от българския премиер.

Коментар от българското правителство на масираната медийна атака не се очаква. По повод решението от сутринта за оттегляне на Ирина Бокова и издигане на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН в началото на заседанието на Министерския съвет днес обаче премиерът заяви:

Гответе се за тежки компроматни войни срещу нас, но това решение е правилно.