Руското издание „Московский монитор” в своя статия атакува Бойко Борисов, като пише, че банка ВТБ е дала 50 млн. долара на българския премиер и обкръжението му, за да си затворят очите за сделката с БТК.

За да няма спекулации, припомняме какво се случи с телекома в последните седмици.

Проточилата се близо година сделка за БТК бе финализирана преди месец. На 30 август 2016 г. регистрираната в Люксембург „Вива телеком” придоби 100% от капитала на „ИнтерВ инвестмънт”-Люксембург, която непряко притежава най-големия български телекомуникационен оператор.

Според официалното съобщение най-голям акционер (с 46%) в телекома стана бизнесменът Спас Русев – чрез неговата фирма „Вива едж телеком”. Останалите по-малки инвеститори са компании, свързани с руската държавна банка ВТБ, „Делта кепитъл инвестмънтс”, управлявана от Милен Велчев, Георги Велчев и Красимир Катев, г-н Майкъл Тененбаум и дружества, управлявани от фонда Mezzanine Management Central Europe II.

Точният дял на ВТБ не бе упоменат в официалното съобщение, но според публикация във в. „Комерсант” банката, в която 60,9% са собственост на Руската федерация, държи 20% минус една акция от БТК. А 19% са за люксембургското дружество „Делта кепитъл инвестмънтс”, което се контролира от мениджърите на ВТБ в България - братята Милен и Георги Велчеви, както и Красимир Катев.

Сделката се финансира частично от „ВТБ груп”, която отпусна за целта 240 млн. евро кредит.

През ноември 2015 г. консорциумът „Вива телеком” спечели организирания в Лондон търг за телекома, опериращ под марката „Виваком”. До наддаването се стигна, след като предишният мажоритарен собственик Цветан Василев не успя да върне 150 млн. евро мостов заем към ВТБ. Печелившата оферта беше 330 млн. евро при начална цена от 180 млн. евро.

Прехвърлянето на акциите се забави заради съдебните действия, предприети от фирми на руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който претендира, че е придобил БТК от Цветан Василев. Косарев се смята за човек на руския олигарх Константин Малофеев.

Съдебните ходове на Косарев са причината Спас Русев все още да не може да влезе в управата на „Вива телеком България”, една от фирмите собственици на БТК по веригата Люксембург-България.