Старозагорските младежи Ванеса Тодорова, Йордан Йорданов и Димитър Йорданов нямат намерение да се отказват от покупката на Дипломатическия клуб „Бояна“.
Фирмата им „Ексклузив уеб дизайн“ внесе в законовия срок две декларации – за произход на средствата за сделката по Закона за приватизация и по смисъла на Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

„Ексклузив уеб дизайн“ спечели търга за ценния държавен имот, част от АДИС, с оферта от 8,5 млн. лв. без ДДС – колкото беше и началната цена. В сделката се включват и други имоти в София – къща на ул. „Чарлз Дарвин“ 4 в кв. „Изток“ и търговски помещения на ул. „Райко Алексиев“ 40.

Фирмата на младежите беше единствен участник и наддаване реално не се състоя.

„Ексклузив уеб дизайн“ е регистрирана през октомври 2015 г. и демонстрира скромни финансови показатели. Към 31 декември м.г. дружеството разполага с едва 1000 лв. в каса и с това се изчерпват всичките й активи. За краткото си съществуване през 2015 г. са отчетени 2000 лв. приходи и 1000 лв. разходи.

Според източници на Клуб Z реалният купувач е депутатът от ДПС Делян Пеевски. Малко след търга от фейсбук изчезна снимка, на която семейството на братя Йорданови е заедно с фамилията на Цветан Цонев, сочен за ръката на Пеевски в строителния му бизнес.

Междувременно от Националната агенция за приходите (НАП) са поискали от приватизаторите да им предоставят информация и документи, свързани с целия ход на продажбата, включително двете внесени декларации. До края на деня Агенцията за приватизация ще внесе в НАП исканите документи.

По случая предстои да се изкаже в парламента и вицепремиерът Томислав Дончев. Депутатите от Гражданския съвет на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, заедно с колегата им от ГЕРБ Методи Андреев отправиха въпрос към Дончев: законен ли е търгът за Дипломатическия клуб „Бояна“, след като е част от активите на държавното дружество АДИС, а самото то е в забранителния списък за приватизация.