Голям процент вероятност има, че кандидат-президентът на ГЕРБ ще е един от четиримата най-обсъждани в общественото пространство - председателката на парламента Цецка Цачева, кметицата на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Бургас Димитър Николов. Това обяви председателят на парламентарната група Цветан Цветанов в ефира на бТВ.

На уточнение на водещия Антон Хекимян, Цветанов се съгласи, че е 99% сигурно, че първата партия ще избере един от четиримата.

"Това е последното, което мога дави кажа, на втори заповядайте, за да можем да стигнем до вашите зрители", заяви още той.

Цветанов бе далеч по-изчерпателен в критиката си към опонентите обаче. Според него, Пламен Орешарски, който преди дни бе издигнат от Инициативен комитет, е бил зависим човек в целия си политически живот. А генерал Румен Радев, кандидатът на БСП, искал явно да върне същата политика.

"Нека българските избиратели са тези, които да си направят извода от лансираните тези на кандидат-президентската двойка на БСП. Те могат да видят каква алтернатива предлага ген. Радев. Той казва, че иска да наруши статутквото, да предложи алтернатива - какво, да се върнем на политиката на Станишев и Орешарски ли? Българският избирате се умори от тези експерименти", отбеляза Цветанов.

Хекимян отбеляза, че когато крият до последно кандидата си остава усещането, че и "растение ако сложите", то ще бъде избрано.

"Мисля, че това вече е подигравателно от ваша страна", обиди се малко дясната ръка на Борисов.

Според него има очакване кандидатът на ГЕРБ да спечели, без да се знае кой ще е той, защото избирателите знаят "нашият подход по номинирането и избирането на подходящи кадри".

Цветанов коментира и другата топ-тема - смяната на Ирина Бокова за кандидат-генерален секретар на ООН с Кристалина Георгиева, като отбеляза, че едно такова решение не се взима лесно, и че България се гордее и с двете жени в надпреварата. На въпрос дали са избрали Бокова под натиск, той призна:

"Донякъде може би се поддадохме през февурари, Бокова беше номинирана от кабинета Орешарски, приехме тази приемственост."

Според него голяма драма нямало, просто медиите в България обичали интригата, а не позитивното.

"В момента Кристалина Георгиева има невероятен шанс - няколко държави вече са заявили подкрепата си, световни лидери също", отбеляза той.