"Аз се отнасям с уважение към всеки един кандидат, независимо, че реформаторите издигнаха Трайчо Трайков. Всеки знае какви са неговите качества и всички знаят как беше освободен от министър-председателя Бойко Борисов в първия му мандат - за несправяне с работата".

Това обяви зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов, след участието си в дискусионния форум "Сигурност и устойчивост на българския бизнес и политика", организиран от Съвета на жените в бизнеса в България. 

Трайков бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Борисов. Той бе уволнен през март 2012 г. Формалният повод бе провален бизнес-форум в Катар. Според мнозина обаче истинските причини за уволнението на Трайков са други. Той на два пъти отложи вземането на окончателно решение за строителството на АЕЦ "Белене", а единия път получи "жълт" картон от премиера заради несъгласуваните си действия с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Другата основна версия за уволнението на Трайков бе отношението му към "Лукойл". Като министър той публично се усъмни в завишаване на цените на горивата на рафинерията и дори инициира проучване от страна на Комисията за защита на конкуренцията за картелно споразумение на пазара на горива.

Цветанов не пропусна и коментарите от страна на Реформаторския блок, че кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева е била член на БКП.

"Това е типичен стил за правене на политика от Реформаторския блок. Нека да се върнем в периода от 2014 г., три месеца преди избора, който беше направен за 43-ото Народно събрание. Тогава те бяха много по-остри в заклеймяването си и впоследствие, след като изборите приключиха, те седнаха на масата и казаха: "Може ли да участваме заедно в бъдещо управление и да формираме мнозинство". От тази гледна точка аз винаги съм казвал - да не преминаваме границата на невъзможността след това да си говорим, защото днес се нуждаем от нормализиране на отношенията между политическите партии и политическите лидери. Нека победи по-добрият. Нека да запазим на първо място човешките си отношения, а на второ място – да имаме толерантност към различното мнение и различния опонент", каза Цветанов.

Самият Трайков също коментира казуса с членството в БКП на Цачева и твърденията на Цветанов, че преди 1989 г. всички на по-зряла възраст са били от БКП.

"Изненадах се от позицията на ГЕРБ и Цветанов, че всички по едно време били членове на БКП. В най-разпънат вид членовете й са били милион. И като махнем децата от останалото население, другите 5 милиона души по кое време са живели", попита Трайков.

Според него сега ако искаш да си намериш работа в държавната или общинската администрация трябва да си член на ГЕРБ.

"Да не се окаже, че след години на наследниците на Цветанов и Цачева ще им се наложи да обясняват, че такова е било времето", каза още Трайков.