За следващата година можем да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с президента на КНСБ Пламен Димитров и с председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева. В срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов и шефката на Комисията по образованието и науката в парламента Милена Дамянова.

"Бюджетът е в доста напреднала фаза, направихме разчети с финансовия министър и преценихме, че след като образованието е наш основен приоритет и са поети ангажименти, можем за следващата година да дадем допълнително 223 млн. лв. за образование. Стигнахме до това решение и в следствие на новоприетия Закон за средното образование. В България се приемат много закони, но не винаги са обезпечени. Основната разлика с предишното правителство е, че сега си позволяваме това решение, защото тази година сме събрали с милиард и 600 милиона повече благодарение на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова можем с обезпечени пари в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават", обясни Борисов.

Той уточни, че предстои вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, заедно със синдикатите и училищата, да разпределят и да подготвят тези средства.

Такева каза, че Синдикатът на българските учители е поискал обезпечаване на всички нови дейности, които влизат в сила от 1 август. Сред тях са транспортът на учениците, за който са осигурени 12 млн. лв., поддръжката на училищните автобуси и купуване на нови – 2,6 млн. лв., ресурсни учители – 6 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани и за обезпечение на колективния трудов договор с 12 млн. лв. Отпуснати са и 9 млн. лв. допълнително за изплащане на обезщетенията при пенсиониране на учителите и училищния персонал.

126 млн. лв. са осигурени за увеличение на работните заплати на учители. Средствата ще бъдат разпределени по длъжностни степени в образователната система, както и за техническия и помощния персонал. Такева каза, че според нея най-висок процент от парите трябва да отиде за увеличаването на минималната начална работна заплата и особено за мотивиране на младите учители. Според изчисления на синдиката увеличението на заплатите на учителите ще бъде средно с 10%. То ще влезе в сила от 1 януари 2017 г.

"Особено ми е приятно да ви съобщя, че Законът за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила, вече е финансово обезпечен", заяви Такева.