Русия иска САЩ да ограничат и съкратят военното си присъствие в България, става ясно от пояснителните записки към внесения от Путин в Думата законопроект за прекратяване на договора със САЩ за преработка на плутоний. Както още вчера Клуб Z съобщи, Владимир Путин е готов да поднови споразумението, но при някои условия като отмяна на санкциите.

От информация на ТАСС обаче личи, че и България е пряко засегната от формулировката на основния аргумент за прекратяване на договореностите, а именно - „във връзка с коренното изменение на обстоятелства, възникването на заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия на САЩ по отношение на Русия и неспособността на САЩ да осигурят изпълнението на поетите задължения по преработването на излишния плутоний за оръжейни цели в съответствие с международните договори“. 

Руската агенция разяснява, че на практика става дума за "съкращаване на военната инфраструктура и числеността на войсковия контингент на САЩ, дислоциран на територията на страни-членки на НАТО, влезли в Алианса след 1 септември 2000 година, до равнището, на което са се намирали в деня на подписването на договора и протоколите към него".  Споразумението между САЩ и Русия е подписано на 29 август 2000 г..

Това всъщност е и първото условие, за да заработи отново договораза утилизацията на плутоний.

Както е посочено в пояснителните записки към законопроекта, информира ТАСС, "в периода след влизането на сила на споразумението и протоколите към него САЩ са предприели редица стъпки, водещи към коренно изменение в областта на стратегическата стабилност". "Използвайки като предлог кризата в Украйна, се извършва увеличаване на военното присъствие на САЩ в Източна Европа, в това число в държави, приети в НАТО след 2000-та година - годината на подписването на договора", се подчертава в съпровождащите документи. И така през 2015 година шест нови предни пункта за управление на войските бяха разположени в България, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Естония. Тяхната основна задача - в случай на вземане на съответно решение да обезпечат оперативното прехвърляне на крупни военни контингенти на НАТО в Източна Европа.

Освен това, бяха въведени подразделения на САЩ на територията на страните от Прибалтика, увеличено бе и количеството на самолети на НАТО на техните летища. А на територията на Украйна инструктори на САЩ провеждат учения на бойци от забранената в Русия организация "Десен сектор", се допълва в пояснителната записка, цитирана от ТАСС.

Както е известно, България е член на НАТО от 29 март 2004 година. Макар и да не са опоменати в пояснителните записки, очевидно исканията на Кремъл се отнасят и до съвместните с Щатите военни Бази в "Безмер" и "Граф Игнатиево", както и полигона "Ново село", които също са построени след 2000-та година.