Майк Тайсън определи братята Виталий и Владимир Кличко като двама от големите шампиони в историята на тежката категория в бокса. Напук на предрасъдъците, съмненията и интригите, с които да били съпътствани в Америка в началото на кариерите си.

Днес Железния Майк даде пресконференция в босковата зала на братя Пулеви в София, на които бе специален гост за няколко часа.

Ето най-интересното от визитата на Динозавъра:

- Тайсън и мениджърите му обявиха теми, по които репортерите не бива да задават въпроси;

- брифингът трябваше да продължи само 20-ина минути, но се проточи двойно повече, защото бившият световен шампион се разприказва;

- братя Пулеви му подариха копие на амфората от златното тракийско съкровище. И два бели гълъба. Тайсън, който като малък е гледал птици в покрива на дома си в Ню Йорк, обеща, че ще си ги вземе у дома;

- Тайсън опрадели Кубрат и Тервел като "прекрасни хора", при всяко ръкостискане с Кобрата той приближаваше юмрука му до сърцето си;

- Майк поне се е заинтиресувал от България преди да дойде - той каза няколко изречения за древната история на Пловдив;

- "Ако още спортувате нещо, намерете някой, когото обичате и правете това заради него, за до го направите горд. Така направих аз - заради моят ментор. Ако той ми беше казал да убия човек, аз щях да убия". Майк Тайсън към младите хора.

Началото на паметната визита в боксовия център на Пулеви постави... певицата Андреа, приятелката на Кубрат. Тя слезе с бяла рокля от луксозен всъдеход, който бе пилотна кола пред возилото с Тайсън. В 16 часа американската звезда пристигна в залата и охраната трябваше да му проправя път през тълпа от фенове, фоторепортери, камери... Даде доста автографи, но мнозина останаха без жадувания подпис.

За няколко минути Тайсън се видя насаме с Тервел и Кубрат, преди да седне пред репортерите. Преди това те получиха инструкции: мениджърите на Железния не разрешават въпроси за изнасилването, влизането в затвора, за Мохамед Али, за починалото му наскоро дете и за политика. Последва презентация на енергийна напитка, на която Тайсън е рекламно лице.

Дори брифингът започна така. Също като на голям боксов мач. Тайсън все повтаря, че е напуснал спорта, но спортът явно не го е оставил да си тръгне. Не и от страна на имиджа и рекламата. Той влезе в залата под звуците на едно от парчетата от сагата "Роки" - "Окото на тигъра" на групата "Сървайвър".

"Да, гледал съм Кубрат Пулев, помня мача му срещу Кличко, започна най-младият световен шампион в историята на тежката категория. - Кога се би за последно той? В началото на годината... Сега му трябва нов мач. Може да е срещу Тайсън Фюри, Антъни Джошуа, има един голям кубинец, как се казваше той... Ортис, точно така!"

Той явно се е отдал на филмова кариера. Разкри, че през 2017 г. ще излязат два филма с негово участие, а след това Мартин Скорсезе ще снима биографична лента за Тайсън. С Джейми Фокс в главната роля. Сподели, че би поставил в България моноспектакъла си, благодарение на който отново натрупа състояние и се спаси от фалита.

Шоуто е минало с голям успех и в неанглоговорящи страни, като Аржентина, Франция (Монте Карло). Имало възможност за субтитри, разкри Железния Майк охотно.

"Животът ми като боксьор няма нищо общо с настоящия. Сега имам повече отговорности. Отдаден съм изцяло на семейството си, нищо друго извън него не е важно. Много е важно да имаш семейство, на което да се посветиш. Вече съм стар за други неща."

Тайсън се е забавлявал в къщата на "ВИП Брадър", където прекара една нощ. Той ще запомни "готвача" (както определи Ути Бачваров и добави, че е "добър човек"), а също така "певицата с пиърсинга на устната" (Жана Бенгендорф).

На въпрос как ще коментира изявление на един от големите си съперници - Ивендър Холифийлд, че е последният голям шампион в тежка категория, Майк каза следното:

"Вижте, не е така. Владимир Кличко също е голям шампион. Както и неговият брат. И двамата са големи. Те преодоляха големи трудности и си заслужиха правото да са там, където са. А в началото в Америка ги приемаха много резервирано. Там не искаха да повярват, че те са европейци, при това от Източна Европа. Доказаха се, задържаха се на върха. Справиха се с недоверие, с предрасъдъци, с разни неверни неща и интриги. Та Владимир постигна толкова много поредни победи, той почти задмина рекорда на Джо Луис."

Тайсън определи детронацията на Кличко от Тайсън Фюри през миналата година като тотална сензация. Не я е очаквал. Отдава я на това, че украинецът не е бил на ринга с главата си - заради проблеми покрай раждането на половинката му, холивудската актриса Хейдън Пенетиър.

"В бокса трябва да си изцяло отдаден и да не мислиш за нищо друго, а с Кличко не беше така. Та той успя да нанесе само един удар на Фюри, което е просто невероятно. Не беше Кличко, а сянката му", анализира мача носителят на няколко златни пояса.

"Времената са различни. Сега на спорта се гледа по друг начин. Някога да си беден означаваше да имаш само ризата на гърба си и нищо друго. Сега бедните имат покрив над главата си, кола, телевизор... По мое време децата тренираха само едно нещо, например бокс. Сега добре сложените младежи могат да имат успех в няколко спорта", каза някогашното страшилище на ринга.

Отговори дълго и пространно на въпрос на Клуб Z какво би посъветвал младите българи, за които спортът е шанс. Какво би им казал?

"Някога аз си поставих за цел да стана световен шампион по бокс заради моя ментор. Този човек беше всичко за мен, може би защото израснах без баща. Той имаше огромно влияние върху мен. Ако ми беше казал да убия някого, щях да го направя. Така че, независимо с какъв спорт се занимавате, посветете се на някого и преследвайте целта си заради него. За да го направите щастлив и горд. Така постъпих аз."

Майк Тайсън имаше предвид първият си треньор Къс Д'Амато. Човекът, който го спасява от улицата. Специалистът умира през 1985 г., малко преди неговият възпитаник да стане световен шампион. Не е успял да го види с титлата, но е вярвал, че младокът ще я спечели.

"Да, аз бях негов роб, продължи Тайсън. - Той ме направи по-добър човек. Станах по-добър човек чрез целта, която преследвах. Той се впечатляваше много трудно, беше строг, но това ми помогна неимоверно много. Целта на живота ми беше да го зарадвам. Минах през големи изпитания и трудности. Такъв човек може да е вашият баща, треньор или друг. Намерете го и преследвайте неотклонно дадена цел заради него."

Последва церемония "по награждаването". Братя Пулеви подариха на видния си гост позлатено копие на амфората от тракийското златно съкровище. Правено е 200 дни. Американецът поне е бил любознателен: той демонстрира знания, че Пловдив е най-старият град в Европа - на 9000 години. Спомена траките. 

Дойде и друг знаков дар - два бели гълъба в клетка. Тук пък Пулеви блеснаха с находчивост - Тайсън е гледал гълъби на покрива на дома си в Ню Йорк в детските години. Сам припомни, че е напуснал училище заради тях. Майк веднага се е поинтересувал как да си вземе птиците в Щатите. Кръстил ги е вече - Хако и Джако. По думите на Тервел, когато му поднесли клетката, звездата не отклонил поглед от гълъбите, "разговарял" е с тях.

След взаимни комплименти Майк Тайсън разписа няколко чифта ръкавици и се оттегли от залата. Той благодари на домакините си. Нарече ги "прекрасни, мили и добри хора". Те не му останаха длъжни: някога са се учили от движенията му на ринга. Уникален шанс е да срещнат идола си.

Малко след това Майк Тайсън си тръгна. Пред боксовия център пак го чакаше тълпа. И едни момчета, които са си направили татуировки около очите, копирайки Железния Майк. Едно е сигурно - не са били родени в годините на голямата слава на шампиона, който беше ниско долу, високо горе, пак ниско долу, а сега е нормален и семеен човек. Поне се държи като такъв.