Националният отбор по футбол допусна поредна тежка загуба с 0:3 като гост на Швеция в световна квалификация от група А. Така общият баланс от първите три мача е 1 победа (измъчено и щастливо 4:3 срещу Люксембург) и две поражения (1:4 с Франция и 0:3 в Стокхолм).

Това прави 10 допуснати гола. Отборът ни е на обичайното в последните години четвърто място в квалификации с 3 точки. Франция и Швеция имат по 7, а Холандия е с 4. Зад нас са Беларус и Люксембург, съответно с 2 и 1 т.

Срещу винаги кошмарен противник като "тре крунур", националите изглеждаха като слаб и демотивиран спаринг партньор. Въпреки че до първия гол "трикольорите" се справяха прилично. Най-малкото по-добре, отколкото срещу Франция. Още в първите минути вратарят Владислав Стоянов изби атрактивно топката при удар на Тойвонен. Последваха още 2-3 опасности пред българския страж.

Нашите оставяха доста пространства на съперниците си, бяха статични, липсваше им агресия и острота в атака. Това особено пролича след 0:2.

Тойвонен откри резултата в 39-ата минута, а малко след това Ивелин Попов пропусна сам срещу вратаря. А с това пропиляхме и възможността мачът да придобие по-различен развой. Кошмарът стана още по-голям - в 45-ата Хиемарк удвои и тук мачът напрактика приключи.

След почивката домакините оформиха "тройката" в 58-ата, когато се разписа Линдельоф. Запомни се още един пропуск на Попов, но много повече за Швеция. Резултатът можеше да е по-голям - в някои ситуации добре се намеси Стоянов, а в други имахме късмет. В крайна сметка българският тим завърши без точен удар в очертанията на вратата. В края двубоят се доиграваше.

Продължава кошмарната статистика срещу Швеция - седем поредни загуби и общо 13 мача без победа, от които 11 поражения. Головата разлика е 0:20. Последният, вкарал във вратата на скандинавците, е Христо Стоичков - през 1993 г. от дузпа (1:1), в квалификациите за световното в САЩ.

Петър Хубчев направи 4 промени в титулярния състав в сравнение с мача с Франция. Нашите за първи път играха с резервния си екип - зелена фланелка с червена лента, която минава по диагонал. Има елементи в памет на 140 г. от Априлското въстание, специален герб... Въпросът сега е, при условие че постоянно се говори за липса на мотивация и себераздаване, дали това е добра идея?

В най-интересния мач от групата ни тази вечер Франция спечели с 1:0 като гост на Холандия. Критикуваният много напоследък Пол Погба - най-скъпият футболист в света, вкара с далечен удар в 30-ата минута. Помогна му и вратарят Мартен Стекеленбург, който не се намеси добре.

Пореден добър резултат постигна Люксембург - 1:1 на терена на Беларус. Двата отбора размениха головете в последните 10 минути. Домакините поведоха, а в 85-ата бившият футболист на ЦСКА Орелиан Жоакин изравни от пряк свободен удар. Трябва да се отбележи, че "херцозите" играха с човек по-малко повече от едно полувреме.