"Има битка на личности, а и битка на лидери. Корнелия Нинова залага много на тези избори, изключително много. С кандидатурата на Цачева Бойко Борисов залага май още повече. Това даже е малко хазартна кандидатура".

Това каза пред "Фокус" Първан Симеонов, социолог и директор на "Галъп Интернешънъл". Според него ГЕРБ работят за това техният президент да не се еманципиира.

"Стратегията им е да не си жертват някой от готовите хора по постовете, защото вече са им ценни. Това не е онзи ГЕРБ от 2009,2010,2011 година, който можеше да хване някой и просто да го произведе в президент. На този ГЕРБ хората му натежаха по местата, което е безспорен ефект, но ефектът става дефект. Толкова натежаха на местата си, че е утре е трудно да вземеш някой от тях и да го направиш кандидат. Най- малкото те не искат. Дончев и Фандъкова си казват, че не искат. Тук освен стратегия и тактика може да има и липса на резервна скамейка", коментира Симеонов.

Той смята, че по време на кампанията за президентските избори ще има много активни действия от страна на ГЕРБ.

"Те знаят, че г-жа Цачева не е много безапелационна кандидатура", аргументира се Симеонов.

[[nid:45221]]
 
Той допълни, че в кампанията ще продължи линията за разцепване на лявото.

"Това означава, че в редица изявления на по-скоро проправителствено говорещи среди ще виждаме фаворизиране на алтернативи на БСП кандидати. Целта е тук да се попречи на БСП да постигне пълна мобилизация на опозиционния, на протестния, на анти ГЕРБ вота", обясни социологът.

И посочи, че конкуренция на БСП са кандидатурите на Ивахло Калффин, Татяна Дончева, Пламен Орешарски.

"Най-голямата конкуренция може би идва от г-н Каракачанов, който дори мечтае за балотаж. Конкуренцията има и от кандидати като г-н Марешки, защото те също могат да мобилизират известен протестен вот", каза Симеонов.

Според него третата линия в тази кампания е тази на изявения национализъм.

"Трябва да гледаме и каква ще бъде разликата на първи тур. Ако разликата не е достатъчно голяма това може да насърчи евентуална мобилизация на анти ГЕРБ вот на балотажа. Тогава кандидатурата на г-жа Цачева може да бъде подложена на сериозно изпитание", обясни Симеонов.

Според него ГЕРБ са си направили добре сметката и са калкулирали всички тези рискове. В противен случай това щяло да означава подценяване на кампанията.

Симеонов каза още, че не очаква новият президент да бъде избран на първи тур,з ащото това означава за него да гласуват 1 млн. и 700 хил. - 1 млн. и 800 хил. избиратели, което е нпостижимо от днешна гледна точка. Споед него избирателите ще се надяват новият държавен глава да има стабилно излъчване, "да не се разбута кулата от кибритени клечки, която е изградена" В същото време обаче винаги се търсела лична харизма и нови лица, които да променят системата.