Кандидат-президентът на "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов заяви, че в областта на външната политика ще бъде "ястреб, но не чужд, а български". Каракачанов каза това пред бТВ по време на дебат с кандидат-президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Той допълни, че между САЩ и Русия избира България.

"Не се срамувам от нищо, което съм правил. Ако не бях аз и такива като мен в момента, освен трите протурски партии, едната е в Реформаторския блок, в България щеше да има партия на македонското малцинство".

Това каза Каракачанов по повод съпричасността си към ДС. И допълни, че е работил за службите 5 месеца преди 1989 г. и 10 години след 1989 г.

"Няма държава в света, които да нямат служби за сигурност. Тези, които са писали доноси, са от едната страна", каза Каракачанов.

Той се обяви за това разделението в българското общество да спре, защото е вредно. Като свои приоритети Каракачанов посочи максимално независима външна политика, проблемите с престъпността, корупцията, битовата престъпност и проблема с нелегалната имиграция. Той каза, че е твърдо против допускането на нелегани имигранти.

"България не е готова за мигрантската криза, люшкаше се, следваше брюкселските разпореждания. Меркел ги покани, сега иска да бъдем солидарни. Няколко от великите сили решиха да разбият Близкия Изток, не сме виновни", коментира Каракачанов.

Според него основният проблем в системата за сигурност е корупцията, а мафията в България генерира огромни приходи, с които купува медии, съдебна система, политици.

"Българската граница не е поле, през което може да мине всеки. Никой няма право, особено големи организирани тълпи, да минават от една държава в друга", заяви Каракачанов.

Според него трябва да има смесени патрули между полицаи и военни, защото така има по-малка вероятност за корупция. Каракачанов се обяви за използване на сила за отблъскване на подобни нашествия.

Кандидат-президентът на патриотите заяви, че състоянието на армията е критично и припомни, че той е за връщане на наборната военна служба. 

"Това че сме членове на НАТО и ЕС е факт. Но и в рамките на членството трябва да се стремим да налагаме политика. Трябва да бъдем генератор на идеи, а не изпълнител на идеи", заяви Каракачанов.

И допълни, че "нашите приятели от НАТО" са ни накарали да нарежем стратегическите си ракети, а "нашите приятели от ЕС" са ни накарали да се откажем от АЕЦ "Козлодуй". Каракачанов се обяви за нормални и добри отношения със страни като Русия и Китай и заяви, че не одобрява санкциите срещу Русия. Според него Европа не трябва да става заложник на големия сблъсък САЩ-Русия. Каракачанов смята, че Европа трябва да върви към собствена политика и дори да върви към собствена армия.

Лидерът на ВМРО каза още, че е против това някой да анексира територия на друга държава. Така той коментира ситуацията в Крим. Според него обаче има двоен стандарт, защото подобен бе и случаят в Косово. Каракачанов каза още, че Турция не е добър съсед на България, защото се бърка във вътрешните ни работи чрез създаване на партии, намеса в мюсюлманското вероизповедание и с турцизирането на цигани и български мюсюлмани.