Анатолий Макаров от днес вече официално встъпи в длъжност след като връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев. Държавният глава прие писмата още на новите ръководители на дипломатическите мисии на Ирландия - Майкъл Форбс, Италия - Стефано Балди, Катар - Рашид бин Али Хасан Ал-Хатър, Норвегия - Тове Брувик Вестберг.

Анатолий Макаров роден е роден на 31 октомври 1951 г. Преди президентът на Русия Владимир Путин да подпише указ за назначаването му за посланик в България, той е директор на Департамента за работа със съотечествениците към руското външно министерство. От 2006 до 2012 г. е извънреден и пълномощен посланик на Русия в ЮАР и Лесото. Между 1998 и 1999 г. е заместник-директор на Четвъртия европейски департамент на външното министерство на Русия, а преди това е старши съветник в Постоянното представителство и заместник постоянен представител на Русия в ЕС.

Макаров заема мястото на Юрий Исаков, който беше посланик на Москва в София в последните почти четири години. Преди да отпътува от страната, Исаков бе награден от президента Плевнелиев с орден „Стара планина“ първа степен.