Терористичната групировка Ислямска държава, или Даеш, повече не търси младежи, които да изпраща в Сирия, а такива, които да останат там, където са, за да сеят смърт и разрушения. Това казва в интервю за фламандския всекидневник "Хет Нювзблад" говорителят на белгийската федерална прокуратура Ерик ван дер Сипт. Той говори за "нова тенденция, нова тактика на ИД".

"Все повече досиета за радикализъм на практика засягат непълнолетни (момчета или момичета на16-17 години). Младежите лесно се поддават на влияние и набиращите ги знаят това", казва прокурорът.

Вербовката става през социалните мрежи, често през приложението Telegram.

"Младите се индоктринират през този канал и се подготвят рано или късно да направят атентат", казва Ван дер Сипт.

Той пояснява, че засега белгийските служби нямат информация за непосредствена опасност от атентат, но и че тенденцията "сериозно тревожи" федералната прокуратура.

Терористи, командвани от Даеш, се взривиха на летището и в метрото на Брюксел на 22 март тази година, убивайки общо 32 души и ранявайки над 300. Същата терористична мрежа се оказа отговорна и за атентатите в Париж на 13 ноември 2015 г., където жертвите бяха 130. Друг атентатор сгази с камион и уби 84 души на националния празник на Франция 14 юли тази година.

Европейската комисия днес цитира изследване, според което 4 000 чуждестранни бойци от държави в ЕС са отишли да се бият в Сирия и 30 на сто от тях са се върнали.