"Погрешно е да се мисли, че за един министър-председател, който и да е той и с каквато и власт да разполага, е добре да има президент, който му е удобен. Не, нужен му е президент със собствено мнение, който да му е опора при криза".

Това заяви президентът (1997-2002) Петър Стоянов в ефира на Нова тв. Повод за гостуването му беше 20-ата годишнина от избирането му за държавен глава. 

 
По думите на Стоянов изборите за държавен глава са изключително важни, въпреки че "президентът не е делничен политик". Президентът обаче е този, който пази стабилността и представлява институциите на страната във време на криза, затова е изключително важно кой ще е той. По думите на Стоянов именно във време на криза държавният глава се превръща в основен политически играч.
 
Той припомни още каква е била разликата между неговото избиране през 1996 г. и избора на настоящия президент Росен Плевнелиев преди 5 г. 
"Разликата между мен и Росен Плевнелиев е, че той бе издигнат от ГЕРБ, партията, която бе най-силна и беше на власт. Аз обаче спечелих изборите и дадох надежда на седесарите, че ще можем да спечелим и парламентарните избори. Бях със самочувствието на човек, който е помогнал на партията си", каза Стоянов.
 
Президентът заяви, че има достатъчно време за размисъл до деня на вота - 6 ноември, но самият той е доста предвидим. Стоянов заяви, че винаги е гласувал за СДС или формацията, от която е синята партия е част.