Външният министър Даниел Митов коментира пред бТВ твърденията, че България ще бъде буферна зона за бежанци. Той определи тези твърдения като "фантазии".

"ЕС трябва да започне да се приема като едно цяло, с външни граници, които да бъдат охрнявани от всичи. Тази концепция до голяма степен тръгна от България. Това е промяна на концептуалните нагласи в ЕС, интегралистки подход, дава сигурност на всички", каза Митов.

Той коментира и факта, че тези твърдения идват най-вече от БСП.

"Чудят се в момента как да правят кампания, защото нямат каузи. Фантазии на опозицията", каза Митов.

Външният министър коментира и едни други твърдения - че светът е на прага на нова световна война и че Русия иска да си върне старите сфери на влияние. Той заяви категорично, че интересът на България е да бъде част от ЕС и НАТО.

"Силите обаче, които ни дърпат в някаква друга посока, са съществуващи. Не вярвам, че възможно, но вярвам, че има хора, които работят в тази посока. Държат се като хора, които живеят в съветска периферия. Те са искали да ни правят 16-та съветска република и част от балканска федерация в столица Белград. Докато аз съм министър това ще бъде - България част от просветена Европа, в нейните евроатлантически измерения", заяви Митов.

Той коментира и искания от БСП вот на недоверие заради външната ни политика.

"Когато БСП искат вот особено по отношение на външната политика аз съм спокоен, вървим в правилната посока", каза Митов.

За пореден път той коментира и казуса с Ирина Бокова и Кристалина Георгиева.

"Изкуствена драма върху тривиални избори. Никой не ни е обещавал нищо. Провал би могло да бъде ако сме имали някакъв шанс и сме го провалили. За да станеш генерален секретар на ООН трябва да събереш 9 гласа от общо 15 държави и да нямаш нито едно вето. Г-жа Бокова събра 7 гласа и има два пъти наложено вето. Това прави абсолютно невъзможно избирането на г-жа Бокова. Имахме две възможности - да я оставим да се провали или да играем за победа, да подновим шансовете на Източноевропейската група. Г-жа Георгиева имаше 3-4 дена, състезанието приключи много бързо", обясни Митов.

Той каза още, че България се опитва да говори с Русия като равноправен партньор, но това не винаги се получава.

"Санкциите срещу Русия не са наложени от България, а от ЕС. Русия наруши международния правов ред, анексира Крим, дестабилизира Източна Украйна. Ако една държава я оставим да се измъкне безнаказано, други ще бъдат стимулирани да правят същото. В Европа има единен, ясен консенсус какво са санкциите, те са инструмент за промяна в поведението. Докато това поведение не се промени - няма да отменяме санкциите. Трябва да бъдат изпълнени споразуменията от Минск в пълен обем. Когато бъдат изпълнени  - може да се обмисля", каза Митов.

И изтъкна, че други държави губят много повече от нас от санкциите срещу Русия.

"Въпросът е много по-голям. Представете си, че една държава се измъкне и не понесе никакви последствия - присвоява си територия на съседна държава, никой не реаигра Утре България няма ли да се притеснява, че същото може да се случи на нея - по-силните да анексират територи на по-слабите. Този правов ред защитава малките държави, които нямат ресурса да се защитават сами", обясни Митов.

По повод проблемите с гласуването на българите в чужбина Митов каза, че МВнР предлага на ЦИК в посолството ни в Лондон да има 4 секции, а не една. В ГЕрмания пък освен в дипломатическите ни представителства ще се гласува и в канцелариите на почетните ни коонсулства.