Софийска градска прокуратура обвини двама изпълнителни директори на НЕК за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета в размер на повече от 77 млн. евро, съобщи БГНЕСПривлечени като обвиняеми са Любомир Велков и Мардик Папазян за това, че на 28.11.2007 г., в "съизвършителство помежду си като главни изпълнителни директори на „Национална електрическа компания“ ЕАД съзнателно са сключили неизгодна сделка – „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене”, България“ на стойност 205 млн. евро с президента на Затворено акционерно дружество „Атомстройекспорт“, Москва, Руска Федерация.

Според държавното обвинение е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на 77 172 475 евро.

Интересен детайл е, че това действие на двамата бе отразено в публикувания през 2012 г. доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, чийто тогавашен председател днес е министър на енергетиката - Теменужка Петкова. Тогава прокуратурата започна разследване по тези данни, но тихомълком всичко е било прекратено. Това стана известно чак през лятото на тази година, когато Петкова отговори на депутатски въпрос по темата. 

Сега прокуратурата обвинява двамата, че с подписания договор са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора, като със стойността на тези разходи да се намали цената, заплатена от купувача „Атомстройекспорт“ за оборудването от АЕЦ Белене, съобщават от прокуратурата.

Вижте какво са подписали двамата директори:

Съгласно договора, подписан от Велков и Папазян, за сметка на НЕК ЕАД са всички разходи, свързани с изследването на оборудването и на техническата документация от купувача, с опаковането на оборудването и техническата документация, маркировка на товарните единици, комплектация на съпроводителната документация.

Поели са за сметка на НЕК ЕАД всички разходи, свързани с товаренето на оборудването на транспортните средства и разтоварването на оборудването от транспортните средства на всички превозвачи в рамките на действието на договора, транспортирането на оборудването и на техническата документация до товарополучателя, намиращ се на територията на Руската Федерация, с транспортното застраховане на оборудването при транспортирането му от територията на Република България на територията на Руска Федерация, с провеждането на ремонтно-възстановителните работи на територията на Руската Федерация.

Сред поетите разходи са и тези, свързани с митническото освобождаване за пускане на оборудването в свободно обръщение на територията на Руската Федерация, както и данъци, мита и такси, с които може да бъде обложен купувачът във връзка с изпълнение на договора.

Изнесеното оборудване е на обща стойност 164 785 000 евро, но съгласно подписания договор на 28.11.2007 г. тази стойност е намалена със сумата 77 172 475 евро, представляващи признати и приспаднати недокументирани разходи. В този размер е и вредата за НЕК ЕАД, която е значителна по размер и деянието представлява особено тежък случай, смятат от СГП.

Освен това сключването на неизгодната сделка, двамата обвиняеми са извършили без да са получили разрешение на едноличния собственик на капитала в едноличните акционерни дружества с държавно участие, каквото се изисква от Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие.

Велков и Папазян са с мерки за неотклонение „подписка“. От прокуратурата заявяват,че ще има и още обвиняеми длъжностни лица.