След дългогодишни спорове по ползването на родната къща на Хитлер в градчето Браунау, Горна Австрия, вече има решение, съобщава излизащият във Виена в. “Ди Пресе”.

Волфганг Соботка.

Родният дом на Фюрера ще бъде съборен, заявява за изданието австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка и допълва:

“Носещата плоча в приземието ще остане, но ще се гради нова сграда. Тя ще бъде използвана или за благотворителни цели или ще бъде предоставена на общината.”

Министърът е приел съответно заключение на експертна комисия за събарянето на къщата. Още утре той щял да задейства парламентарна процедура. Това се налагало, тъй като родната къща на Хитлер е обявена за паметник на културата.

През юли т. г. австрийското правителство взе решение къщата да се одържави, а собственичката да бъде обезщетена.

На въпрос дали със събарянето на родната къща на Хитлер не се слага край и на изясняването на нацисткото минало, Соботка отговаря:

“Ние имаме действаща култура за памет, примерно концентрационния лагер Маутхаузен. Ще продължи и научната изследователска дейност на една мрачна епоха.”

С решението за събарянето на родната къща на нацист номер 1 се целяло и друго – тя да не се превърне в мястото за поклонение на неонацисти и расисти.

Адолф Хитлер се ражда на 20 април 1889 г. в Браунау, в къща под наем на ул. “Залцбургер Форщат” 15. Само седмици след раждането на сина им семейството се премества в друго жилище в същия град. Когато Адолф е на 3 годинки, семейството окончателно напуска Браунау.

Архивна, недатирана снимка на къщата на Хитлер.

Хитлер вече е райхсканцлер, когато през 1938 г. неговият доверен човек Мартин Борман купува родната му къща в Браунау, като плаща на собствениците изключително висока цена. Разпоредено е сградата да бъде санирана, което и става, превърната е в “културен център”.

В последната фаза на Втората световна война нацистите възнамеряват да взривят сградата, но американците са по-бързи.

През 1952 г. предишните собственици си връщат имота и го предоставят на библиотека. Следват нови наематели – училище, банка и технически институт. Накрая къщата става дом за инвалиди. През 2011 г. домът се мести в друга сграда, тъй като собственичката не позволява къщата да бъде санирана.

През 2012 г. за пръв път се заговори за събаряне. Руснакът Франц Кинцевич иска да купи къщата и коренно да промени облика й – изстъргване на външи и вътрешни стени и изцяло архитектурно обновяване. Не получава разрешение, тъй като сградата е от XVII век, строена е по тогавашна технология и е обявена за паметник на културата.

На паметната плоча пред родния дом на Фюрера пише: "За мир, свобода и демокрация. Никога отново фашизъм. Милионите мъртви са предупреждение".

В момента къщата е празна. Въпреки това собственичката не само че нищо не губи, а печели добре. Вътрешното министерство и общината на Браунау й плащат месечен наем в размер на 4700 евро.

Ако парламентът във Виена одобри решението на експертите и на МВР, което най-вероятно ще стане, собственичката на имота ще получи обезщетение. Размерът на сумата не се съобщава.