Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров заради АЕЦ "Белене", съобщават от СГП.

Димитров е обвинен за това, че умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян (главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД), на които е възложено управлението на обществено имущество – на НЕК. Става въпрос за сключването на рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", т.е. - че те са го продали на Русия, за което двамата вече имат обвинения отпреди дни.

Велков и Папазян са сключили неизгодната сделка с „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК ЕАД в размер на над 77 млн. евро, уточниха от прокуратурата.

Димитров е с мярка за неотклонение "подписка". Наложена му е забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора.

Ексминистърът пристигна тази сутрин в следствието към Софийската градска прокуратура. Той беше придружаван от адвокат.

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза Димитров на влизане.

Само преди дни той и другият бивш министър - участник в договорите за Белене, Румен Овчаров, бяха освободени от държавните постове в енергетиката, които заемаха.